Architecten: actief met Passief Bouwen

Architecten: actief met Passief Bouwen Plaats een reactie

Eind juni hebben drie architecten het diploma “Certified Passive House Designer” ontvangen van het Duitse Passiv Haus Institut. Arjen Weijer (LSWA architecten), Henk Middelkoop (Spatia architecten) en Pieter Wagter (Krijger & Wagter Architecten B.V.) zijn daarmee de eerste drie Nederlandse architecten die de masteropleiding  van het PMIA en de TU Delft succesvol hebben afgerond. De architecten hebben alle drie de overtuiging dat het in Duitsland ontwikkelde Passief Huis concept een antwoord is op de duurzaamheidvraagstukken in de bouw.

Het was de eerste keer dat de opleiding “Certified european Passive House Designer” in Nederland werd gegeven.  De opleiding werd gevolgd door 20 deelnemers, waaronder architecten, adviseurs, opdrachtgevers en aannemers. Docenten uit Duitsland (de bakermat van het Passief Huis principe) verzorgden de presentaties, waarin niet alleen bouwkundige detailleringen, maar ook installatieprincipes en de economische aspecten aan bod kwamen.

Het Passief Huis concept gaat uit van een maximale isolatie van de schil, en het benutten van de beschikbare zonne-energie. “Dit is echte duurzaamheid” vertelt Pieter Wagter, “aangezien de schil van gebouwen minimaal 50 jaar mee gaat, in tegenstelling tot installaties die meestal maar een levensduur hebben van ca. 10 jaar.

Samenwerken met alle partijen in de bouwkolom is een  belangrijke voorwaarde voor het succes van het uiteindelijke bouwproject. Het is daarom vooral zaak om de opgedane kennis met andere partijen te delen. “We hebben dan ook afgesproken om onderling contact te houden om zo de kennis over het Passief Bouwen verder te verdiepen en ervaringen te delen” aldus Henk Middelkoop. “Omdat we met onze bureaus door het land verspreid zitten en ieder zijn eigen klantenkring heeft, zien we elkaar meer als collega’s dan als concurrenten” vult Arjen Weijer aan. “We hebben als gemeenschappelijk doel om meerdere projecten middels het Passief Huis principe in Nederland van de grond te krijgen”.

Het Passief Huis concept staat een vrije vormgeving van de architectuur niet in de weg, het geeft alle vrijheid aan de architect zolang er maar vanaf het begin van het project goed nagedacht wordt over de principes: luchtdicht bouwen, koudebrugvrij detailleren, een optimale isolatie van de schil en het maximaal benutten van de zonne-energie middels een optimale oriëntatie op de zon. Dit resulteert in gebouwen met een zeer laag energie verbruik, maar vooral met een gezond en behaaglijk leefklimaat.

Ondanks het huidige economische klimaat biedt het Passief Huis concept kansen voor de toekomst. “We zijn dan ook op zoek naar opdrachtgevers met visie die echt vanaf het begin willen gaan voor het Passief Huis concept en die nu willen investeren in de toekomst”, betogen de architecten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *