Dagje passiefhuis

Dagje passiefhuis Plaats een reactie

Wat betekent passiefhuis voor geveltimmerwerk en hoe bereken je een EPC-waarde? Deze vragen kwamen aan bod tijdens de studiedag Passiefhuis en Geveltimmerwerk, die werd gehouden in het Opleidings Centrum Twente te Rijssen. Vakblad Timmerfabrikant leerde mee.

Een donderdag in januari is voor een tiental in de houtbranche werkzame mensen een studiedag. Naast het onderwerp Passiefhuis en Geveltimmerwerk verdiepen zij zich in EPC-waarden en -berekeningen. Organisator Ingenieursbureau Evan Buytendijk zet houtman-in-hart-en-nieren Gerard Roest als docent voor de ‘klas’. Deze schotelt zijn toehoorders goed te verteren kost voor. Zij leren dat de doelstelling van passiefhuis niet alleen een lager energieverbruik is, maar ook een beter wooncomfort. Roest gaat in op wat passiefhuis betekent voor de gevelelementen – “De maximale Uw-waarde van een kozijn is 0,8” en “De glasindustrie is er nog voorzichtig mee, maar triple glas is de basis”.

Het tweede deel van de dag staat in het teken van de EPC-waarde van een woning en hoe deze wordt vastgesteld. Het Bouwbesluit 2012 schenkt hier ook aandacht aan, waaruit blijkt dat de EPC wordt berekend aan de hand van de nieuwe NEN-norm 7120. “Hiermee wordt één rekenmethode gehanteerd voor de woning- en utiliteitsbouw”, aldus Roest. “Deze  is aangepast aan de Europese methodiek.”

De cursisten laten graag hun kennis op genoemde terreinen bijspijkeren. Het zijn immers onderwerpen waarover binnen de houtgerelateerde branches op z’n minst wordt gespróken, maar waar de bedrijven volgens Roest ook iets mee móéten. “Passiefhuis heeft niets met een passieve houding te maken, het gaat om het optimale gebruik van passieve energie – de energie die je gratis krijgt.” De docent stemt in met een van de cursisten wanneer die concludeert: “We moeten op het vmbo al beginnen met deze stof. Anders komt dit nooit van de grond.”

Subsidiemogelijkheden
Momenteel wordt gewerkt aan een verdiepingsdeel van de cursus, waarin meer aandacht is voor de kosten en voor passiefhuis-geschikte producten. SSWT wil kennisuitbreiding op dit gebied bevorderen en voorziet daarom in subsidiemogelijkheden. “De ontwikkelingen rondom passiefhuis zijn nog geen onderdeel van de huidige beroepsopleidingen”, zegt Dick Teerling van SSWT. “Het is daarom een speerpunt van SSWT de bedrijfstak hierin te bedienen.”

De eerstvolgende studiedag Passiefhuis en Geveltimmerwerk houdt Ingenieursbureau Evan Buytendijk op 19 juni bij Mevo Houtindustrie te Helmond.

Albert Schuurman

Bron: Timmerfabrikant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *