Water besparen door douchewater te hergebruiken

Wat besparen douchewater hergebruiken

Een gemiddelde Nederlander gebruikt dagelijks veel water. In de loop van de jaren is, door middel van verschillende mogelijkheden, de hoeveelheid weggegooid water afgenomen. Daarnaast is op dit vlak nog steeds verbetering mogelijk waardoor het alleen maar gunstiger wordt voor de waterrekening.

Hoeveel water wordt er gemiddeld gebruikt?

Gemiddeld gebruikt een persoon per dag 119 liter water en per jaar maakt dit meer dan 40 duizend liter water (dit is een gemiddelde en kan verschillen per huishouden). Een groot deel hiervan wordt na gebruik vrijwel meteen weggegooid, maar gelukkig is dit een flinke afname ten opzichte van een halve eeuw geleden. Toen gebruikte een persoon gemiddeld 190 liter water per dag.

De hoeveelheid water kan voor bijvoorbeeld douchen, koken of voor het toilet gebruikt worden. Sommige activiteiten vereisen meer water dan een andere, hierdoor is het gebruik dus niet even verdeeld. Iemand gebruikt bijvoorbeeld een heel stuk meer water bij het douchen dan bij het koken Dit maakt het douchen ook de grootste water vragende activiteit van een gemiddelde Nederlander met meer dan de helft van de totale hoeveelheid water dat op een dag wordt gebruikt. Ten opzichte van de 119 liter dat in totaal wordt gebruikt, vraagt douchen ongeveer 51 liter.

Manieren om water te besparen

Als er meer en meer water nodig is per persoon, is het misschien een idee om te gaan kijken om water ergens anders te gaan besparen of misschien zelfs te hergebruiken. Dit besparen kan op verschillende manieren worden gedaan en het is ten slotte gunstig voor de rekening.

Als eerste is het aan te raden om oude kranen te vervangen, deze hebben vaak door ouderdom kleine lekken. Door het vervangen van deze kranen zal het gemiddeld water verbruik richting de 30% dalen. Op nieuwe kranen zijn vaak nieuwe technieken toegepast om zoveel mogelijk lekken te voorkomen, bijvoorbeeld door een besparende kop.

Als tweede kan er gekeken worden naar het douchen. Doordat het grootste deel van het gebruikte water bij douchen vandaan komt, betekent dat hier de meeste mogelijkheden zijn om te besparen. Er kan gedacht worden aan het vervangen van de douchekop door een betere variant, maar er zijn ook mogelijkheden nadat het water uit de douchekop is gekomen. Water kan namelijk hergebruikt worden, douchewater is hiervoor een nieuwe mogelijkheid.

Douchewater heeft een temperatuur van ongeveer 36°C en schoon drinkwater een temperatuur van 10°C. Door dit temperatuurverschil is het mogelijk om het douchewater te hergebruiken voor het opwarmen van koud drinkwater. Het opgewarmde water kan tot een temperatuur van 27°C worden gebracht. Vervolgens is er veel minder energie nodig om het water nogmaals te gebruiken voor het douchen. Doordat er al gebruikt water aanwezig is van 27°C, zal er minder extra water nodig zijn om nieuw douchewater te maken. Het oude water en nieuwe water wordt gescheiden gehouden door middel van een warmtewisselaar, hierdoor zal er geen gebruikt water in het nieuwe verse water terecht komen.

Informatie of offerte aanvragen


Delen