Glaswolisolatie, wat is dat?

Glaswol isolatieGlaswol zijn glasvezels die in grote hoeveelheden op wol lijken en die als thermische isolatie en luchtfilters kunnen worden gebruikt.

In principe zijn ze gemaakt van silica zand en gerecycled gas met vloeimiddelen om glaswol te maken.

Het proces omvat het verwarmen van dit mengsel bij 1100c in een elektrische oven die is geconditioneerd in gas.

De vezel wordt gevormd door centrifugatie in cirkelvormige boormanden en gebonden voor verschillende gebruiken en toepassingen.

Tijdens dit productieproces wordt de vezel verzameld in verschillende massa’s, afmetingen en dichtheid die in bundels kunnen worden gerold.

Welke soorten glaswol zijn er?

In principe bestaat glaswol uit twee soorten, namelijk: losse glaswol en superfijne glaswol; losse wol is 50 – 150 mm lang en kan 12 × 10 – 3 mm in diameter kan zijn.

Deze kan worden gebruikt voor het maken van asfaltglasmatten en platen om ruimten geluiddicht te maken.

Ook zijn ze toepasbaar voor gebieden die goede isolatie nodig hebben, in het bijzonder het interieur of de buitenkant van de installaties, zoals muren en daken.

Het tweede type glaswol is bekend als superfijne wol, die veel dunner in diameter is in vergelijking met losse glaswol.

De toepassingen kunnen onder meer zijn om warmte te behouden in de buitenste beschermde constructie, de pijpleidingen en vele andere isolatieapparatuur.

Voordelen van glaswol

Het eindgebruik van glaswolproducten biedt ultramoderne isolatie met veel verbeterde, goed ontwikkelde producten die hoge kwaliteit en prestaties zullen bieden.

Het voordeel is dat het gemakkelijk kan worden gerecycled, waardoor het veilig is voor het milieu.

Bovendien zijn glaswolproducten in staat om te voldoen aan de hoogstaande eisen voor thermische en akoestische isolatie, ze zijn bestand tegen corrosie, zijn brandveiligheid en kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd.

Ook brengen zij geen risico’s op het gebied van gezondheid na installaties en ze zijn niet gevoelig voor schimmelgroei.

Ze zijn perfect voor vele toepassingen, zoals isolatie in plafonds van woongebouwen, airconditioningsystemen, dakisolaties, geluiddichte isolaties, spouwmuren, droge muurisolatie enzovoort.

Nadelen van glaswol

De voordelen van glaswol wegen zwaarder dan de nadelen.

Toch is het ook goed om met de nadelen bekend te zijn.

Tijdens de verwerking en installatie van glaswolisolatie komen kleine minerale vezels vrij.

Deze kunnen irritatie en ontstekingen van de ogen, huid en luchtwegen veroorzaken.

Het is daarom raadzaam om een masker, stofbril en handschoenen te dragen.

Na installatie levert dit echter geen problemen meer op.

Het productieproces van glaswol

Voor het proces van het maken van glasvezel heeft elektrische warmte van 1100c nodig op natuurlijk zand waaraan gerecycleerd glas (cullet) en vloeimiddelen worden toegevoegd.

De ruwe warmtematerialen worden vervolgens door zorgvuldig geboorde gaten in rotatieschijven met hoge snelheid gedwongen om als wolvezels te worden gevormd.

Vervolgens wordt het toegevoegd aan andere bindproducten en additieven die nodig zijn om specifieke kenmerken aan verschillende producten te geven.

Het eindresultaat is een glaswolmat die wordt gepolymeriseerd, verwarmd en door compressierollen wordt gevoerd om de vereiste dikte en dichtheid te verkrijgen.

De eindproducten worden vervolgens onder hoge compressie verpakt om het volume en de kosten van opslag en transport voor eindgebruik te verminderen.

Kort samengevat is de eerste fase verzameling van de te gebruiken grondstoffen; – zand, sodawater en kalksteen dat wordt opgeslagen met silo’s voor samenstelling.

  • Daarna kan het na de aanbevolen tijd aan de oven worden toegevoegd.
  • De tweede stap omvat het smelten waarbij het mengsel wordt verwarmd onder een temperatuur van 1100 ° C .
  • De derde staat bekend als vervezeling, die een bindmachine met een centrifugeerspinner en een boormachine heeft om glasvezels te creëren.
  • De vierde stap is het vormen of uitharden van het product met warmte van ongeveer 250c om een mat te vormen en meestal worden ze geel.
  • De vijfde stap is het snijden en het gebruiken van de uithardingsmachine.

Het uiteindelijke product varieert van rollen tot platen, afhankelijk van de toepassing voor eindgebruik.

Off-cuts worden ook gerecycleerd na het productieproces.

Vervolgens wordt de mat vervoerd naar een lijmstation waar het een dampremmende laag kan krijgen met behulp van papier of aluminium, of een gebonden mat of PVC-coating.

De laatste fase is inpakken waarbij de glaswol kan worden samengeperst tot een tiende deel van het voor eenvoudig transport en minder opslagkosten.

Glaswol gevel isolatieHet verschil tussen glaswol en steenwol

Het eerste verschil is de verwerking en gebruik van grondstoffen.

Glaswol is een mengsel van natuurlijk en gerecycled materiaal en wordt gesmolten bij 1100 ° C, waarbij het glas dat wordt geproduceerd, wordt omgezet in vezels.

De steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente (dolomiet, diabaas en basalt), dat geen gerecycleerd materiaal is, maar een overvloedige hulpbron is.

Slakkenwol wordt gemaakt van het gerecycleerde afvalproduct van een hoogoven.

Ten tweede heeft steenwol vanwege het verschil in grondstoffen een grotere dichtheid tijdens productie dan glaswol.

Daartegenover staat dat glaswol een bredere keuze voor dikte biedt, alleen na productie.

Bovendien hebben ze een verschillende hittebestendigheid.

Vanwege dichtheid heeft steenwol een veel beter brandwerend karakter dan glaswol.

Als het op aanbrengen aankomt, wordt glaswol meestal gebruikt in algemene gebouwen, winkels en ziekenhuizen die geen speciale eisen stellen aan brandwerendheid.

Steen wordt voornamelijk gebruikt voor een hoge warmtebehoudbestendigheid, zoals een staalproductieboiler, waardoor deze beter geschikt is dan glaswol.

Hoe te isoleren met glaswol?

Glaswolisolatie is een van de meest gebruikte isolatiematerialen in de vele moderne huizen.

Materialen voor het maken van glaswol zijn perfect geschikt voor alle isolaties.

Kies de juiste vorm van het blad, de dikte, het type PIR-plaat, de gemaakte kosten, de afmeting van de deken, isolatiewaarden, afwerkingen en de juiste gereedschappen om te gebruiken.

U kunt zelfs zelf isolatie aanbrengen, maar u kunt natuurlijk ook professionals erbij halen.

Glaswol wordt vooral gebruikt als thermisch en akoestisch isolatiemateriaal binnenshuis of als dakisolatie.

Meestal toegepast onder schuine daken, houten vloeren of op binnenmuren.

Het belangrijkste is dat u ervoor zorgt dat het isolatiegebied vrij is van vocht, aangezien dit de glaswol aantast in geval van contact met een natte wand of dak.

Voor akoestische en thermische isolatie heeft de dikte van glaswol een grote impact, dus zorg ervoor dat u de juiste dikte gebruikt.

Zo kunt u voor een dak 160 mm gebruiken.

Bekijk de vorm van de glaswol en beschouw de buitenste afwerklaag als een dampremmende laag.

U kunt de overlappende afwerking gebruiken om naden te verzegelen of te nieten op houten constructies zoals op muurisolaties.

Om vocht tijdens en na isolatie te verhinderen, is het raadzaam om ervoor te zorgen dat alle vlakken goed met een waterdichte verbinding, banden en aluminiumdeklagen worden verzegeld en u moet altijd een dampbarrière aan de binnenkant van elke ruimte verstrekken.

Een vloer isoleren met glaswol

Het is aan te raden om uw vloeren te isoleren.

Het isoleren van een vloer met glaswol zal leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, waardoor uw energierekening goedkoper zal zijn.

U kunt Floor-isolatieplaten met glaswol gebruiken, maar u moet rekening houden met de gewichtslimiet.

Zorg er gewoon voor dat dit op de juiste manier gebeurt met de juiste hoeveelheid glaswol, apparatuur en gereedschappen.

Dakisolatie glaswolEen dak isoleren met glaswol?

Tijdens dakisolatie moet u misschien rekening houden met een aantal factoren, bijvoorbeeld het te isoleren daktype en de afwerking.

Met deze kennis kunt u veel geld besparen na zorgvuldige overweging van gereedschappen en materialen en de kosten van

Het isoleren van een dak

Het isoleren van een hellend dak kan bijvoorbeeld op verschillende manieren worden gedaan.

U kunt het isolatiemateriaal van binnenuit tegen het dakvlak leggen op goed geïnstalleerde houten kozijnen.

Zorg er altijd voor dat bij het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden een dampscherm goed wordt aangebracht om het isolatiemateriaal te beschermen.

Bij een plat dak is het mogelijk om zowel van de binnen- als de buitenkant te isoleren.

Het is ook bekend als een koude en platte dakisolatie.

Als u besluit om het platte dak aan de buitenzijde te isoleren, zullen installateurs een drukbestendig isolatiemateriaal gebruiken, zoals XPS-isolatieplaten en PIR-isolatieplaten.

De afwerking zal sterk afhangen van het klimaat.

Dit betekent dat u de barrière recht boven het plafond kunt plaatsen als deze koud is, of de dampremmende laag boven het plafond en de dakconstructie ligt als deze warm is.

Om een zolderdak te isoleren, moet u de dikte van de isolatie beperken door materialen te kiezen met een goede isolatiewaarde.

Zoldervloeren die bedoeld zijn om beloopbaar te zijn, moeten het beste worden voorzien van een ondersteunende afwerking zoals houten panelen, tenzij ze niet worden gebruikt.

Veiligheid

Veiligheidseisen en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van isolatieglaswol moeten niet lichtvaardig worden genomen.

Het is raadzaam om beschermende kleding te dragen, speciaal voor de ogen, de neus en zelfs voor het horen.

Het biedt praktische maatregelen om de blootstelling van werknemers aan vezels en stof van isolatiewol te minimaliseren, irritatie en ongemak te voorkomen en eventuele gezondheidsrisico’s op de lange termijn te omzeilen.

Zorg er altijd voor dat glaswol op een droog oppervlak wordt geplaatst.

Gebruik tijdens en na het aanbrengen open frames om voldoende ruimte te creëren voor de glaswol die voor de installatie moet worden gebruikt.

Het is ook van cruciaal belang om te overwegen om professionele isolatie in te huren om perfect werk gedaan te krijgen met een uniform uiterlijk.

Zorg er bovendien altijd voor dat u de juiste gereedschappen en apparatuur gebruikt.

Geschiedenis van glaswol

Glaswolisolatie blijft het populairste isolatiemateriaal vanwege de lage prijs en eenvoudige installatie.

Sinds de uitvinding in 1938 door Owens Corning Company, ‘s werelds nummer één producent van glaswol tot op de dag van vandaag, heeft het een rijke geschiedenis van gebruik op vele bouwplaatsen en gebouwen.

Het gebruik ervan strekt zich uit over meer dan een eeuw en helpt om de potentiële voordelen en de isolatiewaarde van dit materiaal te benadrukken.

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 4.8]