Miljoeneninvestering in verwarmingssysteem Plaats een reactie

De bedrijven VolkerWessels, De Groot Installatiegroep en Innovatiefonds Twente hebben een investering van enkele miljoenen euro’s gedaan in de duurzame energieoplossing Solar Freezer.

Deze investering heeft als doel om met het bedrijf Solar Solutions Worldwide – eigenaar van Solar Freezer – samen te werken en het najaar een pilot van 10 huizen te starten. Daarnaast gaan VolkerWessels en De Groot Installatiegroep internationaal als verkoopkanaal fungeren. Eerder draaide de Solar Freezer een halfjaar proef in een eengezinswoning in het Gelderse Lichtenvoorde.

“Hiermee willen we een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van Nederland door zo veel mogelijk huizen hier te verduurzamen”, vertelt Floris Wolters. “Zo willen we afrekenen met de gasrekening.” Samen met zijn broer Roderick is hij eigenaar van het bedrijf Solar Solutions Worldwide, dat eigenaar is van de Solar Freezer.

Zonnecollectoren, warmtepomp en bufferzak

Hun vondst bestaat uit een gecombineerd systeem van zonnecollectoren, een warmtepomp en een flexibele rubberen ‘bufferzak’. De zak past in de kruipruimte van elk huis en wordt gevuld met tapwater. Zonnecollectoren zorgen voor de verwarming van dit water.

De warmtepomp is gekoppeld aan de bufferzak en onttrekt de warmte aan het water, dat afkoelt tot -1°C en hierdoor in schaafijs verandert. Deze innovatie biedt de mogelijkheid om huizen te verwarmen zonder stookkosten.

“We zien veel innovaties op het gebied van zonnecollectoren. Het probleem blijft echter, dat die de meeste energie opleveren als het mooi weer is en we op die momenten juist minder energie nodig hebben”, vertelt Marius Prins, directeur van fondsmanager Participatiemaatschappij Oost-Nederland waaronder Innovatiefonds Twente valt. “We verwachten met deze investering op meer plekken in de praktijk aan te tonen dat het systeem echt werkt om het daarna grootschalig uit te rollen.”

Foto: Van links naar rechts: Bas Spelbos (VolkerWessels), Patrick Lems (Innovatiefonds Twente), Roderick Wolters (SolarFreezer), Floris Wolters (SolarFreezer) en Jacques Mathijsen (De Groot Installatiegroep)

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *