Toont alle 44 resultaten

Er zijn veel verschillende deuren in een passiefhuis. Dit kan de deur zijn om de woning binnen te gaan of de deur om toegang te geven aan een andere kamer. Elk van deze deuren zal worden geopend indien het nodig is om het als doorgang te gebruiken of om toegang te geven aan extra frisse lucht. Het toegang geven aan frisse lucht is lastig te reguleren indien de deur niet goed isoleert of is geplaatst in een niet goed isolerend kozijn. Er kunnen dan luchtgaten aanwezig zijn. Hierdoor kan, zelfs als de deur dicht is, tocht ontstaan terwijl dit niet de bedoeling is.

Isolatie

Als een deur dicht is, moet deze ook echt dicht zijn. Dit betekent dat de ruimte van het gebouw helemaal is afgesloten. Er mag geen warmte verdwijnen of tocht naar binnen komen via de deuren. Een passiefdeur zorgt hiervoor. Deze sluit goed aan op het daarvoor bedoelde kozijn en isoleert indien de deur is gesloten. Tochtstrippen voor de deur zullen dus niet nodig zijn. Hierbij is de isolatie een belangrijke factor. Dit zorgt ervoor dat de deur goed aansluit op het kozijn en onnodige luchtgaten zal voorkomen. Hierom is de deur een belangrijk onderdeel van een passief huis.

Soorten

Niet in elke doorgang in een passief huis past dezelfde soort deur. Het zou een beetje raar zijn als er een huisdeur tussen de woonkamer en keuken zou staan. Er zijn daarom verschillende deuren voor verschillende situaties. Stel dat er nou een huisdeur nodig is, dan kan er gekeken worden naar de passief huisdeuren. Dit zijn grotere en zwaardere deuren dan de deuren voor in een woonkamer. Deze sluiten goed af en isoleren optimaal zodra deze gesloten is.

Natuurlijk is er ook een verschil in andere eigenschappen. Neem de materialen waarvan de deuren gemaakt worden. Dit is voornamelijk afhankelijk van de leverancier, maar een paar voorbeelden van materialen zijn kurk, metaal of hout. Elk van deze materialen in combinatie met de juiste isolatiematerialen resulteert in een zo goed mogelijk isolerende deur. Wat ervoor zal zorgen dat, als de deur gesloten is natuurlijk, het binnen lekker warm of koel blijft.

Elk materiaal zorgt voor een andere look van de deur. Een houten deur kan zorgen voor een klassieke look van het huis, terwijl een kunststof of metalen deur juist weer zorgt voor een moderner huis. Door deze verschillende materialen zit er ook een verschil in het gebruik de deur. Een deur kan een heel stuk zwaarder worden indien er zware materialen worden gebruikt.

Er is ook een mogelijkheid om te kiezen voor een deuren met een raam. Dit raam zorgt voor extra detail aan de deur en de mogelijkheid om licht binnen te laten terwijl de deur gesloten is. De ramen die worden gebruikt in passiefdeuren, hebben over het algemeen geen invloed op de isolatie van de gehele deur.