Resultaat 1–48 van de 49 resultaten wordt getoond

Het kozijn zelf, in een kozijn, is het onderdeel dat direct verbonden staat aan een passiefhuis of gebouw. Deze zorgt voor de goede isolatie om het object dat erin is geplaatst.

Het kozijn varieert op verschillende aspecten. Dit is de vorm, de grootte, het materiaal en de kleur. Niet elke aspect kan evenveel variëren als de ander. De kleur is bijvoorbeeld afhankelijk van het materiaal. Sommige materialen zijn nou eenmaal verkrijgbaar in minder kleuren dan een ander.

Aspecten passief kozijn

Vorm

Beginnend met de vorm. Een kozijn kan gebruikt worden voor een klein zolderraampje, maar ook voor bijvoorbeeld een voordeur van een passiefhuis. Deze vormen verschillen en hierdoor kan het ene kozijn niet voor het andere gebruikt worden. Voor dit probleem zijn er diverse standaard vormen bedacht als cirkels en vierhoeken. Natuurlijk zal het altijd mogelijk zijn, in overleg met de producent, om nieuwe vormen te bedenken voor een nieuw soort situatie.

Grootte

Zoals bij de vorm, kan het ene kozijn niet gebruikt worden door elk object. Voor een passief deur is een veel groter kozijn nodig dan voor een zolderraam. Ook hierin is veel variatie mogelijk en verschillend per producent.

Kleuren en materiaal

Elk soort materiaal heeft zijn voordelen en kozijnen worden hierom ook in verschillende materialen geproduceerd. De meeste gebruikte materialen zijn hout, kunststof en metaal.

Als de materialen hout en kunststof met elkaar vergeleken worden, als materiaal voor het kozijn, zijn er verschillen. Bijvoorbeeld de eigenschappen. Aluminium is namelijk heel licht ten opzichte van hout, terwijl hout juist weer een klassiekere uitstraling heeft. Zo heeft elk materiaal zijn verschillen.

Ook de kleuren verschillen per materiaal. Het is namelijk (nog) niet mogelijk om elk materiaal in elke kleur te produceren of te verkrijgen.

Kwaliteit passief kozijn

Om er achter te komen hoe hoog de kwaliteit van een passief kozijn is, kunnen er een aantal stappen worden genomen. Twee hiervan zijn het checken van verschillende waarden. De R-waarde(isolatie van een bepaald materiaal) en de U-waarde(isolatie waarde van glas).

R-waarde

De R-waarde is de waarde die aangeeft in wat voor mate een product zijn isolerende taak uitvoert. Hoe hoge de R-waarde, hoe beter het product isoleert.

R-waardes van de kozijnen van tegenwoordig zijn vaak hoger dan 0,833.

U-waarde

De U-waarde is er om aan te geven hoe goed het glazen deel van een kozijn de warmte isoleert. In dit geval is het zo dat u opzoek bent naar een lager getal. Een lagere U-waarde, betekent dat het product beter de warmte binnenhoudt.

Door de technieken van tegenwoordig en het gebruik van drievoudig glas, beginnen de gemiddelde U-waardes van ramen af te nemen. Wat dus een goed teken, aangezien dit betekent dat steeds meer ramen meer warmte binnen houden. Bij een goed werkend kozijn mag de U-waarde niet boven de 0,8 W/(m2K) komen.