Toont alle 35 resultaten

Bij het bouwen van een passiefhuis is het belangrijk dat elk onderdeel van het huis goed isoleert. Logisch dus dat de ramen ook goed moeten isoleren. De ramen zorgen er niet alleen voor dat zij helpen met het isoleren van het huis, maar ook met het toelaten van zonnestralen. Een passiefhuis gebruikt deze zonnestralen om het huis te verwarmen wat ervoor zorgt dat de ramen horen bij de eisen van een passiefhuis.

Raam en kozijn

Een raam en een kozijn lijken erg op elkaar qua taken die zij moeten verrichten. Beide onderdelen omringen een ander onderdeel. Het grootste verschil is dat er in een raam alleen glaswerk geplaatst kan worden, terwijl dit bij een kozijn ook andere objecten kunnen zijn (waaronder een raam).

Omdat een raam in een kozijn geplaatst kan worden, zal dit misschien voor verwarring zorgen. Het lijkt namelijk dubbelop, maar dat is niet zo. Als een raam open gezet moet worden, zal het glaswerk nog steeds goed beschermd moeten worden. Dit doet een raam.

Een raam is dus een extra kozijn dat ervoor zorgt dat het kozijn ook ‘open’ gezet kan worden, maar nog steeds goed isolerend is als deze gesloten is.

Soorten

Ook ramen zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Dit is allemaal afhankelijk van wat de producent kan leveren, de consument wilt, de locatie van het raam en van wat voor materiaal het raam is gemaakt.

De vorm is bijvoorbeeld afhankelijk van het kozijn waar het in komt. Indien het kozijn groot en vierkant is, zal het raam (en ook het glaswerk) ook groot en vierkant moeten zijn. Zo zal het raam nog steeds goed zijn voor het passiefhuis.

Kwaliteit

Er zijn verschillende manieren om te controleren van wat voor kwaliteit het raam is. Het is vaak te halen uit de beschrijving bij het product of door middel van wat extra research. Er zijn twee waarden die duidelijk aangeven of een raam van goede kwaliteit is en dus geschikt als raam voor een passiefhuis. Dit zijn de R-waarde en de U-waarde.

De R-waarde geeft aan hoe goed het product zijn isolerende taak uit kan voeren. Een hoge R-waarde betekent een goed isolerend product. Tegenwoordig heeft een passiefraam een R-waarde boven de 0,833.

De U-waarde geeft aan hoe goed een product zijn isolerende taak van warmte kan uitvoeren. Bij de U-waarde werkt het iets anders dan bij de R-waarde. Een lage U-waarde betekent nu dat het product goed isoleert. In dit geval bent u opzoek naar een waarde die onder de 1W/m2K ligt.