Toont alle 14 resultaten

De vloer is de bodem van een ruimte in een huis of gebouw. Het is een horizontaal element dat alle elementen in het huis draagt en scheidt van de ondergrond. Het scheidt bijvoorbeeld verschillende ruimtes van elkaar. Er zijn verschillende vloeren die verschillende taken uitvoeren:

  • De begaande grond vloer. Die is de vloer op het niveau waar de personen het huist kunnen betreden. Dit heeft een isoleren en vocht optrekkende functie.
  • Dit is een andere naam voor het dak en zorgt dus voor beschutting tegen weersinvloeden.
  • De keldervloer. Dit is de vloer in de kelder en krijgt hierdoor vaak minder aandacht dan de vloer op de begaande vloer. Vaak hoeft deze vloer alleen een waterdichte functie te hebben indien er geen werkelijke woonruimte van de kelder is gemaakt.
  • Woning scheidende vloer. Dit is de vloer die verschillende ruimte van elkaar scheidt. Denk bijvoorbeeld aan de begaande grond en de vloer.

De vloer is het belangrijkste onderdeel

Doordat de vloer het onderdeel is van het huis waarmee de bewoners het meest in contact zijn, dient het comfort maximaal te zijn. Dit is te beïnvloeden doormiddel van het verhogen van de isolatiewaarde van de vloer. Het gevolg hiervan is een minder koude vloer en dus weinig tot geen vraag naar vloerverwarming. De vloer zal uit zichzelf al minder koud zijn en energie besparen omdat er geen vloerverwarming nodig is.

Extra isolatie van de vloer

De kruipruimte onder een huis of gebouw kan helpen bij het verbeteren van de isolatie. Als de kruipruimte groot genoeg is, kan er gebruikt gemaakt worden van bijvoorbeeld kussens om te helpen bij de isolatie van de vloer. Dit zijn speciale isolatie kussen, omdat deze gemaakt zijn van reflecterende isolatiefolie. Als de kruipruimte te klein is voor deze oplossing, kan er ook gedacht worden aan losse isolatiematerialen. De kruipruimte kan hiermee dan gevuld worden.

Als er geen kruipruimte onder het huis zit, kan er in het huis zelf een isolatielaag worden aangebracht. Dit gebeurt alsnog onder de vloer, maar wel boven de bodem van het huis. Hierdoor komt de vloer een klein stuk hoger te liggen dan normaal. Houdt er daarom rekening mee dat soms de deuren ingekort moeten worden.

Toch nog wel vloerverwarming bij een goed geïsoleerde vloer?

Tot slot kan er toch nog besloten worden om gebruik te maken van vloerverwarming, dit is dat zeker geen energieverspilling. De vloer heeft namelijk nog steeds veel minder energie nodig om op temperatuur te blijven. Dit komt door de goede isolatie. Een vloerverwarming en goede vloerisolatie zijn dus eigenlijk een perfecte combinatie.