Passiefhuis in Eindhoven

Passiefhuis in Eindhoven Plaats een reactie

In een landelijk stadsdeel van Eindhoven wordt een nieuwbouwwijk onder particulier opdrachtgeverschap ontwikkeld. Strenge richtlijnen uit beeldkwaliteits- en bestemmingsplan leiden in combinatie met specifieke wensen van de opdrachtgevende familie tot een op het eerste gezicht misschien wat stereotype ogende woning. Maar ambitieuze eisen voor wat betreft energiezuinigheid en budget leveren daarentegen een niet-alledaagse indeling, ontsluiting, ruimtelijkheid en techniek op.

Streven is een woning met zo geringe warmtebehoefte dat kan worden volstaan met louter naverwarming van de ventilatielucht. Daarmee worden cv-ketel en gasmeter optioneel in plaats van standaard. Systemen voor het opwekken van duurzame energie kunnen in een later stadium nog aan de woning worden toegevoegd; zij passen nu niet in het budget. Gedurende het ontwerpproces worden de ontwerpbeslissingen steeds getoetst en vergeleken door middel van de Passiefhuisprojectpakket-software.

Ontwerp en detaillering zijn gebaseerd op het eerste principe van de Trias-energetica: een minimale energievraag door een juiste zonoriëntatie, compact bouwvolume, warmte-isolatie en luchtdichtheid. De resterende energievraag wordt opgewekt met duurzame energiebronnen: hernieuwbare grondstoffen (pelletkachel) en energie uit wind en zonnestraling (2e fase).

Het huis wordt als houtskelet geplaatst op een betonnen kelder, en volgens het beeldkwaliteitsplan worden de gevels in baksteen uitgevoerd en het dak bedekt met keramische pannen. Na het monteren van de kozijnen met drievoudig glas, wordt het skelet aan de buitenzijde luchtdicht met folie ingepakt. Daarna volgen een naadloze hoogwaardige isolatie, de luchtspouw en het metselwerk.

Passiefhuisdetaillering komt neer op nauwkeurige luchtdichte uitvoering en detaillering zonder koudebruggen. Alleen met een berekend energieverbruik van ten hoogste 15 kWh per m2 per jaar en een succesvolle luchtdrukproef in de praktijk (maximaal 0,6 per uur) kan een certificaat worden verkregen.

Architect: Thomas Kemme Architectenbureau, Eindhoven
Projectteam: Thomas Kemme AvB, Ir. Bastien Vievermans
Jaar van realisatie: 2011

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *