Video
Passief koelen
Hoe werkt het? In de zomermaanden komt veel warmte de woning binnen. Om die eruit te halen, kun je ‘s nachts op de begane grond de ramen open zetten. Normaal gesproken geef je daarmee insluipers alle ruimte om eens te gaan rondneuzen in je woning. Aralco en Overbeek ontwikkelden daarom een oplossing die insluipers voorkomt. “Het rooster wordt in het kozijn geplaatst, zo is het een kant-en-klare oplossing. Als je voordat je gaat slapen, beneden je raam open zet en boven het dakraam, ontstaat er een trek in de woning die de woning koelt. Beneden komt koude lucht de woning in, de warme lucht verlaat boven via de ramen de woning. Bovendien nemen de muren een deel van de koele lucht op. ‘s Ochtends is de woning dan aangenaam koel en kun je de roosters weer sluiten, waarna gedurende de dag die koeling gebruikt wordt”, legt Arend-Jan Overbeek uit.
Versterking
Aan het aluminium rooster zijn inbraakwerende elementen toegevoegd. Het is een rooster van één bij één dat ervoor zorgt dat de inbraakwerendheidseis die voor kozijnen geldt, wordt nagekomen. En dat zonder al te veel aanpassingen en extra maatregelen om het goed in het kozijn te laten passen. “Dat is uniek”, zegt de directeur van Overbeek, dat als enige geïsoleerde KOMO gecertificeerde kozijnen op de markt brengt. “Er zijn wel meerdere merken met inbraakwerende roosters, maar die hebben veel extra aanpassingen nodig om in ons kozijn te passen. Samen met Aralco hebben we daarom deze slimme oplossing verzonnen.” Er is overigens nog een partij bij betrokken geweest. De firma Voskamp uit Almelo heeft vanuit de praktische ervaringen met andere inbraakwerende toepassingen een ondersteunende rol gespeeld bij de ontwikkeling van het inbraakwerend rooster. Het rooster zorgt ervoor dat het kozijn inbraakwerendheidsklasse 2 garandeert. “Bij veel andere roosters zet je bij wijze van spreken een schroevendraaier ertussen en je bent binnen. Bij deze oplossing van Aralco is dat uitgesloten.” Bovendien wordt het rooster aan de binnenkant gemonteerd, waardoor er geen beschadigingen optreden aan de kozijnen. “Je garanties blijven zo intact”, verklaart Overbeek.
Project
Het rooster heeft zich onder meer al bewezen in een project van RDH Architecten Stedebouwkundigen, een passief gebouwde brede school in de gemeente Veere. Evert Jan Akershoek vertelt daarover. “We hebben in het plan voor passief bouwen besloten te gaan werken met zomernachtventilatie om de massa van het gebouw te koelen.” Er zijn daar meerdere oplossingen voor, zo geeft Akershoek toe, maar uiteindelijk kwamen de architecten toch bij de oplossing met een rooster terecht. “Andere mogelijkheden zijn er inderdaad ook. Zo kun je via een ondergrondse buis de lucht van buitenaf halen zodat deze lucht gekoeld wordt. Een andere mogelijkheid is ventileren via de luchtbehandelingsinstallatie, maar dat betekent dat die kasten ook ‘s nachts moet werken en dat kost energie. Zo zijn we dus bij de oplossing met roosters gekomen. We wilden een oplossing op basis van natuurlijk afkoeling door thermische trek.” En waarom de oplossing van Aralco? Aralco heeft samen met Overbeek een elegante oplossing ontwikkeld die inbraakwerend is. Dat laatste was een vereiste, want de roosters zitten namelijk in de gevels op de begane grond en het gebouw is ook nog eens vrij afgelegen gesitueerd. Bovendien is het rooster insectenwerend, wat erg prettig is in de zomer
– Inbraakwerend rooster
– Afmeting 1500 x 1500
– Luchtdoorlatendheid 47%
– Leverbaar in alle Ral kleuren
– Isolatiewaarde luik