Boostenwijk Maastricht

Het Boostencomplex bestaat uit 128 vooroorlogse (sociale) woningen, die woon- en bouwtechnisch in zulke slechte staat verkeerden dat ze gesloopt moesten worden, maar vanwege het bijzondere karakter werd woningbouwvereniging Servatius gestimuleerd tot het zoeken naar nieuwe, andere oplossingen. Daarbij kwam nog dat het hier gaat om een herstructureringswijk in het kader van het Grote Steden Beleid (GSB), wat betekent dat er extra aandacht nodig was voor deze buurt.

Renovatie en samenvoeging waren dan ook de beste optie. Maar dan wel op een duurzame, innovatieve en integrale wijze in plaats op de traditionele manier.

Door 57 bestaande woningen samen te voegen tot 31 woningen, worden deze woningen ruim en comfortabel voor gezinnen en tweeverdieners. In deze ruime ‘nieuwe’ hedendaagse woningen kunnen innovatieve voorzieningen aangebracht worden, die eerder alleen bij nieuwbouw werden aangebracht.

Maar ook door het samenvoegen van de tuintjes en het verwijderen van kleine, verouderde bergingen ontstaan brede, ondiepe tuinen, die ruimte creëren voor het parkeren van auto’s achter de woningen. Daardoor verdwijnen de auto’s uit de smalle straten en ontstaat er een ruimer en opgeruimd straatbeeld, een duidelijke verbetering van de woonomgeving.

Bij de samenvoeging van 57 naar 31 woningen is gekozen voor een innovatief
renovatiesysteem. Daarin is – letterlijk en figuurlijk – een centrale rol weggelegd voor een state-of-the-art klimaatsysteem voor verwarmen én koelen, dat resulteert in een aanzienlijke energiebesparing en comfortverbetering. Servatius laat hiermee een zinnig en rendabele alternatief voor sloop zien.

Het beoogde klimaatsysteem voor de 31 woningen berust op het principe van duurzame energiebesparing. Door middel van een energieopslagsysteem in de bodem en warmtepompen worden de woningen met een zeer lage temperatuur verwarmd en met een hoge temperatuur gekoeld. Om dit complexe systeem in de woningen te kunnen integreren, is een volledig nieuw inbouwpakket ontwikkeld: Comfort+.

Comfort+ bestaat uit een systeem voor wanden en plafonds. Het wordt gecombineerd met lage temperatuur verwarming en koeling (ZLTV/HTK) en is onder meer gebaseerd op een hoogwaardige isolatie van de woning. Zo kan bij raampartijen zonder moeite extra verwarmingscapaciteit worden geïnstalleerd.

Het is een zogenaamd doos-in-doos systeem, waarbij de woningen tot op het casco worden gestript om het klimaatsysteem vervolgens bijna modulair te kunnen inbouwen en wegwerken achter wanden en plafonds. Hiermee is sloop- en breekwerk overbodig. De besparingen zijn aanzienlijk; toepassing van warmtepompen, meer comfort en door behoudt van het casco een besparing op transport van sloopmateriaal en nieuw bouwmateriaal en dus op de CO2-uitstoot hiervan. De grootste CO2-reductie wordt bereikt doordat de productie van gewapend beton en andere steenachtige materialen nihil is. Voor het Boostencomplex betekent dit een eenmalige CO2-reductie van minimaal 300 ton.

Team
De renovatie van het Boostencomplex is naast woningcorporatie Servatius gerealiseerd door: SATIJNplus Architecten, A2L, MAT afbouw en Janssen de Jong Bouw Kerkrade. Het Comfort+ systeem is mede bedacht door Jos Lichtenberg en Frans Lemmens (A2L).

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]