Duurzaam huis in Vierakker

De woning is in een zeer intensieve samenwerking met de opdrachtgevers ontworpen. De ambitie was om een zeer duurzame woning te ontwerpen. Gekozen is voor houtskeletbouw en een energieconcept dat nagenoeg energieneutraal is.
Door een zeer goede isolatie (Rc=7), 3-laags glas, warmteterugwinning uit de ventilatielucht, veel daglicht en hotfill-aansluitingen voor de wasmachines wordt de energiebehoefte sterk teruggebracht. De installatie bestaat een groot opslagvat (2000 liter) waaraan zonnecollectoren (12 m²), een houtkachel en een lucht/waterwarmtepomp warmte leveren. De warmte wordt gelaagd opgeslagen. Onderuit wordt warmte gehaald voor de vloerverwarming; bovenin zit de warmte voor warmwater.
Het ontwerp maakt ook gebruik van passieve zonenergie. Te veel zon wordt geweerd met luiken en shutters met horizontale lamellen. Om het huis te kunnen koelen wordt de ventilatielucht aangezogen via een grondbuis en is de woning voorzien van voorzieningen voor nachtventilatie.
De woning heeft geen gasaansluiting nodig. De elektriciteit komt uit 50 m² pv-panelen op het dak. De gevelafwerking van de woning is van hout (red cedar met fsc). Het vrijstaande bijgebouw krijgt een vegetatiedak.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]