Energiezuinige woning in Eersel

Een woning in een landelijke omgeving waarbij veel aandacht is besteed aan energie en materiaalgebruik. De woning met een inhoud van ruim 1000 m³ is zeer goed geïsoleerd met Rc-waarden van 5 à 6. Daarvoor is onder andere cellulose als isolatiemateriaal gebruikt. De isolatieschil zit volledig rondom, ook bij de kelder. Op de woning staat een “lichthapper” die zorgt voor veel daglicht en passieve zonne-energie. Het woongedeelte is boven het souterrain waarin de slaapkamers zijn ondergebracht (koel en stil). Een glasplaat in de vloer brengt het daglicht tot in het souterrain. Een solatube brengt daglicht tot in de kelder. De verwarming wordt verzorgd door een warmtepomp met een bodembron. De warmte afgifte gaat door vloer- en wandverwarming met een lage watertemperatuur (ca. 25 ?C). De warmtepomp kan daardoor met een zeer hoog rendement werken (550%). Voor de ventilatie is de woning voorzien van een gebalanceerd systeem met warmteterugwinning. Voor de productie van warmwater wordt in eerste instantie gebruik gemaakt van een zonneboiler. De warmtepomp springt bij indien noodzakelijk. Voor een deel van de elektriciteitsbehoefte zijn op het dak van de garage en carport zonnepanelen geplaatst. Alle maatregelen samen resulteerde in een berekende EPC van 0,24.
Bijzonder voor de materiaalkeuze is het gebruik van hout (binnen en buiten), het vegetatiedak en de click-brick voor de gevels (geen cement).
In het ontwerp heeft de zon een belangrijke rol gespeeld. Een jaar na realisatie kan geconstateerd worden dat dit succesvol is. Toen het in december overdag 10? vroor was het in de woning 16?C terwijl de warmtepomp niet aanstond. Op jaarbasis is voor verwarming en warmwater ongeveer 4500 kWh nodig. De woning is behaaglijk en comfortabel zowel in de winter als de zomer. Zonwering en passief koelen met de warmtepompinstallatie dragen hier zeer aan bij.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]