Etrium, hoofdkantoor van Econcern

Het Etrium, ontworpen als het hoofdkantoor van Econcern, is het eerste ‘Passiefhuis’ dat de hoogste onderscheiding (gouden ‘Gütesiegel’) heeft gekregen van de Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB).

 

Het Etrium verbruikt vijf keer minder energie dan vergelijkbare kantoorcomplexen. De oriëntatie op de zon en extra goede isolatie maken een traditioneel verwarmings- en koelsysteem overbodig. Passieve warmtebronnen als de zon, maar ook de gebruikers en technische apparaten als bijvoorbeeld computers, zorgen voor bijna alle benodigde warmte en een prettig binnenklimaat. Daarnaast dragen de zonnepanelen en windmolens op het dak bij aan een schoner milieu. Het accumulerend vermogen van beton wordt benut door een geïntegreerd luchtventilatiesysteem. Hierdoor treden er minder temperatuurschommelingen op.

 

Het gebouw heeft drie verdiepingen die rondom een atrium zijn gesitueerd. Deze met glas bedekte spectaculaire binnenplaats zorgt voor daglicht en lucht in het gehele gebouw. De inpandige terrassen op de verdiepingen zijn ten opzichte van elkaar steeds gedraaid, waardoor er verrassende doorzichten en levendige ruimten ontstaan. De flexibele indeling maakt het gebouw geschikt voor meerdere, afzonderlijke gebruikers. De gevel bestaat uit gebroken rood gerecycled glas.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •