In IJburg worden door particulieren woonhuizen gerealiseerd die normaal gesproken ondenkbaar zijn. Zonder welstand en op initiatief van de gemeente krijgen de bewoners de kans om droomhuizen te bouwen. Het blijkt dat zonder de gebruikelijke bouwcombinaties huizen kunnen worden gebouwd die duurzamer, groter, afwijkend, en zelfs veel goedkoper kunnen worden gerealiseerd. Je vraagt af waarom dit zo weinig veel eerder is gebeurd. Lydia en Rene hebben hun kans letterlijk met beide handen aangegrepen om een eigen huis te bouwen samen met het architektenbureau Fillie Verhoeven. Dennis Fillie en Francois Verhoeven hebben meer dan 20 jaar ervaring met het betrouwbaar realiseren van projecten waarin ook bijzondere technieken en materialen worden toegepast.
Conform de eis van de gemeente moest 80% van het geveloppervlak op de rooilijn gerealiseerd worden. Dat betekende dat de gevels vlak en daarin beeldbepalend zouden worden. De voorkeur ging uit naar een grote stoere doos, opgetrokken in ruwe planken en kleurig afgewerkt. In een asymmetrische compositie zijn eenvoudige ramen gezet met kleurrijke kozijnen.
Lydia en Rene hadden zich zonder meer tot doel gesteld een duurzaam huis te bouwen dat vrijwel geen energie zou gaan gebruiken. Dat betekende de toepassing van driedubbel glas, zeer hoge Rc waarden, lage temperatuur wand- en vloerverwarming, een warmtepomp voor de verwarming, dubbele tochtdichting voor ramen en deuren, glasoriëntatie op het zuiden, zonnepanelen en gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Verder zouden er vrijwel alleen natuurlijke duurzame materialen worden gebruikt.
Het huis is door Lydia en Rene zelf gebouw. In vijf bouwlagen, geheel in houtskeletbouw, houten vloeren en dak. Alleen de begane grond vloer is van beton. Op het huis zit een dakterras met vegetatiedak. De vloeren zijn van 120 mm massief houten platen. De houtskeletbouw wanden zijn geprefabriceerd op het werk gemonteerd. De isolatie is bijna 20cm dik en op vlas gebaseerd. Bijzonder is ook dat de woningscheidende wand goed is geïsoleerd. Die keuze is gemaakt aangezien de spouw geventileerd is met buitenlucht. Ook kunnen buren langere tijd afwezig zijn waardoor een koude wand kan ontstaan. Juist bij passief bouwen met weinig reserve in het verwarmingsysteem is het belangrijk de woningscheidende wand goed te isoleren.
Het huis is geheel met leem gestukadoord, enerzijds voor extra massa en het opnemen van de wandverwarming maar uiteraard ook voor het oog. Leem heeft door zijn ambachtelijke manier van aanbrengen een vriendelijke textuur. Leem heeft daarnaast ook een vochtregulerende kwaliteit en het is enigzins luchtzuiverend. De entree van de woning heeft wanden van strobalen. Die strobalen zijn ook met leem gestukadoord. Door de entree wat terug te leggen blijven de balen zonder veel aandacht altijd wel droog. De gevels zijn voorzien van ruwe en brede delen Europees lariks.
Is dit een passiefhuis ? Volgens Rene en Lydia verbruikt het huis minder energie dan vereist voor een passiefhuis. Voor een certificaat zou een test gedaan moeten worden om te zien of het huis luchtdicht genoeg is. Daarvoor moet het huis nog verder worden afgebouwd.
René en Lydia wonen er nu anderhalf jaar en zijn zeer tevreden met het resultaat. De weelderig begroeide balkons aan de zuidgevel, gepland als hangende tuinen, moeten nog worden aangelegd. Ook binnen moeten nog allerlei klusjes worden afgemaakt. Maar feit is dat ze een enorme prestatie hebben verricht met het zelf bouwen van een dergelijk groot huis in zo’n korte tijd. Een prestatie die ook vorm heeft gekregen in een heel plezierig huis qua sfeer en praktisch gebruik.
Locatie: Amsterdam
Eigenaar: Rene Dalmeijer Lydia Stolwijk
Aannemer: Rene Dalmeijer
Architect: Fillie en Verhoeven
Oppervlakte: 267 m2
Bouwkosten: € 320.000,-