Passiefhof Deest

In Deest, in het Land van Maas en Waal, heeft Broekcal uit Druten, in samenwerking met diverse co-makers, het Passiefhof ontwikkeld, met een twee-onder-één kap woning en zes geschakelde woningen, waarvan vier starterswoningen. De ontwerpfase is afgerond en op het ontwerp is het keurmerk PassiefBouwen Keur verkregen.
De bouw gaat in het voorjaar 2010 van start.
Gedurende de bouwvoorbereiding en realisatie van Passiefhof te Deest willen wij Passief Duurzame Bouwen in Nederland mede op de kaart zetten, in samenwerking met de Stichting PassiefBouwen.nl.

Door onder meer – na afgifte van de bouwvergunning – de bouwplaats uit te roepen tot leerlingenbouwplaats en de plaats te voorzien van een infocentrum, willen wij hieraan gestalte geven.
Het project vraagt om integrale samenwerking met leden van de stichting, adviesraad en Kenteq en vergt een goede voorlichtingscampagne aan opleidingsinstituten, leerlingenwezen, Bouwend Nederland, NVM makelaarsvereniging en dergelijke, om zo Passief Bouwen tot een succes te maken.

Minder woonlasten
Financieel gezien moet alleen naar de woonlasten worden gekeken. Want dat is wat mensen betalen. Woonlasten bestaan voornamelijk uit hypotheekkosten en energiekosten. Hypotheekkosten kennen een stabiel en overzichtelijk beeld. Energiekosten echter niet. Die rijzen de pan uit en worden op den duur onbetaalbaar. Een passieve woning mag dus best wat duurder in aanschaf zijn, maar eigenlijk is dit niet relevant. Want het gaat om de optelsom van de woonlasten en als die met een passieve woning lager worden dan bij niet-passieve oplossingen, is het niet moeilijk kiezen. Berekeningen rond dit project geven aan dat de woonlasten reeds vanaf het eerste begin lager zijn dan bij vergelijkbare niet-passieve woningen.

Het is wel moeilijk om deze bouwwijze goed in de markt te zetten. Vandaar de oproep en behoefte aan steun.

Projectgegevens

Projectnaam: Passiefhof Deest
Opdrachtgever: Broekcal Druten B.V. en Broekbouw Druten B.V.
Architect(en) / adviseurs / overige betrokkenen: Architect TOA Architectuur/ Plannon B.V.
Omvang in BVO / aantal woningen : Het nieuwbouwplan bestaat uit de bouw van acht Plannon Passief Woningen, een twee-onder-één-kap woning en zes geschakelde woningen waarvan vier starterswoningen.
Start bouw: Voorjaar 2010
Realisatie: December 2010
Website: www.broekbouw.nl/

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]