Passiefhuis Apeldoorn

Artec maakt deel uit van het platform: Apeldoorn Voorop In Duurzaamheid. Bij dit platform onderzoeken verschillende partijen uit de bouw de mogelijkheden voor energiezuinig bouwen en gebruiken van bouwwerken. Zowel woning- als utiliteitsbouw.

Als studie en om in de praktijk te ervaren hoe het is om met verschillende partijen integraal te ontwerpen is een ontwerp gemaakt voor een passiefhuis. Naast de eisen die er worden gesteld aan een dergelijk huis tav energiezuinigheid zijn andere ook uitgangspunten geformuleerd. Levensloopbestendigheid en flexibiliteit in grootte en gebruik.

De plattegrond heeft een verdiept slaapsouterrain dat vrij indeelbaar is. De woonverdieping is opgetild boven het maaiveld en heeft ook indelingsvrijheid. Op het dak zijn er uitbreidingsmogelijkheden voor extra woonruimte. In het trappenhuis is voldoende ruimte om een eenvoudige huislift te plaatsen als dat nodig wordt.

De huizen zijn zowel vrijstaand als geschakeld te plaatsen. Door het opgetilde woonoppervlak is ook een gemeenschappelijk maaiveld mogelijk wat aanzienlijk op de grondkosten kan besparen.

De materialen die kunnen worden gebruikt zijn herbruikbaar en niet milieubelastend. Afhankelijk van de wens en omgeving is metselwerk (click-brick), hout bekleding of stucwerk denkbaar.

Naast optimale isolatie en kierdichtheid is er ook ruimte voor een zonneschoorsteen die de ventilatielucht voorverwarmd en elektriciteit opwekt. Op het dak is ruimte om photo-voltaische cellen te plaatsen. Voldoende om meer elektriciteit op te wekken dan er wordt verbruikt.

Het huis zelf is een kleine centrale geworden.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]