Passiefhuis Bleiswijk

Voor een opdrachtgever uit Bleiswijk heeft Ariëns cs Architecten & Ingenieurs een vrijstaand woonhuis gebaseerd op het concept van het passiefhuis ontworpen. Het woonhuis is gelegen in een voormalig kassengebied, de Tuinen-Oost.

Een van de uitdagingen in het ontwerp was het feit dat de bij een passiefhuis zo open mogelijke zuidgevel aan de voorzijde van de woning aan de straat is gelegen. Dit in combinatie met de tabs-toelopende kavel heeft er toe geleid dat in het ontwerp gekozen is om de woning ietwat rechts op de kavel te plaatsen en zo een tuin op het westen te creëren waarbij de westgevel voorzien is van grote glasvlakken tot het maaiveld. Omdat een groot deel van de tuin op het noorden gelegen is ook in de noordgevel een verdiepingshoog raam gemaakt. De opdrachtgever heeft op het dak van zijn huidige woning reeds 22 PV panelen aangebracht die straks meegenomen zullen worden naar het nieuwe woonhuis. Daartoe is het dakvlak aan de voorzijde van het woonhuis op het zuiden onder een hoek van 35 graden gelegd. Om te voorkomen dat de nok van het woonhuis te hoog zou komen te liggen is gekozen voor een asymmetrisch dak waarbij het dakvlak op het noorden een hellingshoek van 22 graden heeft.

Het effect van de diverse ontwerpkeuzes en -beslissingen door zowel opdrachtgever als architect is met een PHPP-berekening (PassiefHuis Plannings Pakket) al in de ontwerpfase zichtbaar gemaakt. Door de PHPP-berekening zelf uit te voeren is het mogelijk om in het ontwerpproces beslissingen door te rekenen en zo het de gevolgen van ontwerpkeuzes en zo het ontwerp te proberen zoveel mogelijk te optimaliseren als het gaat om de warmte- en koelbehoefte van het woonhuis.

De woning zal worden gebouwd door Bouwbedrijf van der Maazen B.V. uit Lith die eerder al het passiefhuis in Oijen en het laag energie-huis in Wijchen realiseerden. Voor de woning in Bleiswijk zal gebruik gemaakt worden van hetzelfde bouwsysteem als voor de woning in Wijchen, te weten een prefab betonnen draagstructuur. Deze bouwmethodiek maakt een snelle en accurate constructie mogelijk die vervolgens in het werk afgewerkt kan worden (gevelisolatie, buitengevelmetselwerk etc.) Deze bouwwijze heeft zich wat betreft luchtdichtheid reeds bewezen bij het woonhuis in Wijchen. Naast een goede luchtdichtheid heeft deze bouwwijze ook het bijkomende voordeel dat het huis een grote thermische massa heeft waardoor het proces van opwarming en afkoeling vertraagd en met minder extreme waarden plaatsvindt. Op deze manier ontstaat een woning op passiefhuisprincipes gebaseerd volgens het zogeheten ‘massief-passief’ concept.

Architectonisch ontwerp:
  • Compacte gebouwvorm zodat een gunstige verhouding inhoud/verliesoppervlakte ontstaat en er een efficiënte isolatie van de woning kan plaatsvinden.
  • Oriëntatie op het zuiden en westen door middel van grote glasvlakken waardoor niet alleen veel licht maar vooral ook veel zonne-energie de woning kan binnendringen (mede door toepassing van extra helder glas).
  • Zuidelijke dakhelling van 35 graden ten behoeve van een optimaal rendement van PV-panelen en zonnecollectors.

 

Bouwkundig ontwerp en detaillering: 

  • Begane grondvloer: Geïsoleerde kanaalplaat vloer met aanvullende EPS isolatie Rc ≥ 8,9m²K/W.
  • Wandopbouw  (van binnen naar buiten): betonblad voorzien van isolatie, spouw, metselwerk Rc ≥ 9,15m²K/W..
  • Het dak is voorzien van een zelfdragende scharnierkap Rc ≥ 9,0m²K/W.
  • Isolatie van de totale gebouwschil (inclusief vensters en deuren): Rc ≥ 4,5m²K/W.
  • Kozijn- en deurhout: samengesteld hout-kurk kozijnhout aan de buitenzijde voorzien van Accoya.
  • Beglazing: 3-laagse isolerende beglazing Ug = 0,7 W/m²K.
  • Zorgvuldige en zoveel mogelijk koudebrugvrije detaillering.
  • Elektrische lamelzonwering op de begane grond, screenzonwering op de verdieping, volledig computergestuurd (door bewoner te overrulen indien wenselijk).

 

Installatietechniek (onder voorbehoud, exacte gegevens E/W installatie nog niet bekend):

  • 22 PW1650 PV-panelen ten behoeve van de opwekking van electriciteit (+/- 3850 Wattpiek)
  • Zonnecollector ten behoeve van warmwatervoorziening, aangesloten op een voorraadvat warmtapwater (1500 liter).
  • Gebalanceerd ventilatiesysteem met bodemwarmtewisseling met behulp van een aardpijp.
  • Toepassing van zeer lage temperatuur vloerverwarming op de begane grond en badkamer.
  • Toepassing van zeer lage temperatuur verwarming (radiatoren) op de verdieping.
  • Pelletkachel ten behoeve van ruimteverwarming woonkamer en voeding voorraadvat warmtapwater (verhouding warmteafgifte lucht/water = 20/80).
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]