Passiefhuis Oijen

Aan de Korenstraat 3b te Oijen hebben opdrachtgevers Jos Rademakers en Viola Peulen een ruime vrijstaande woning met bijgebouw gerealiseerd. Ariëns & Schamp Architectenbureau BNA tekende voor het ontwerp dat door Bouwbedrijf van der Maazen B.V. werd gebouwd.
Uitgangspunt bij het ontwerp en realisatie van de woning is het passiefhuisconcept waarbij met een uitgekiend ontwerp, een zeer goed isolerende en kierdichte gebouwschil, een zorgvuldige materiaalkeuze, detaillering en uitvoering een woning ontstaat die een zeer laag energieverbruik kent en daarbij een gezond en zeer comfortabel binnenklimaat heeft.

De langgerekte hoofdvorm van de woning volgt uit het beeldkwaliteitsplan dat is opgesteld en waarbij gesteld is dat de nieuwe bebouwing wat betreft geometrie  aansluiting vindt bij de karakteristieke langgevelboerderijen.
Het dak, de noordgevel en de vloer vormen samen een doorgaande isolatieschil van zo’n 45 cm dikte. Samen wikkelen ze het huis als het ware in. Om dat zichbaar te maken is de begane vloer als een verhoogde plaat vormgegeven en steken noordgevel en daken voorbij de terugliggende zijgevels.
De berging is in dezelfde grondvorm uitgevoerd, maar is niet geïsoleerd.
Een compacte vorm, met zo min mogelijk erkers, dakkappellen of uitbouwen is een belangrijk uitgangspunt bij passief bouwen. In dit woonhuis is op twee punten afgeweken van dit principe. In de voorgevel is een dakkapel boven de trap geplaatst en steekt de keuken iets uit de gevel. Het dak van de keuken is ter plaatse van de entree doorgezet in een luifel zodat een overdekte entree ontstaat.

Het huis is zongeoriënteerd en ligt met de tuingevel op het zuid-zuidwesten (22 graden uit het zuiden). In de zuidgevel, die net als de oost- en westgevel afgewerkt is met wit stucwerk is veel glas aanwezig zodat de zon, in het bijzonder in de wintermaanden, diep in de woning kan binnendringen. Om zoveel mogelijk energie de woning binnen te laten is drielaags-glas met een zeer hoge helderheid toegepast. Dit glas is geplaatst in speciale samengestelde kozijnen met een aluminium/schuim afwerking aan de buitenzijde en een houten afwerking aan de binnenzijde.
Omwille van de gemeentelijke eis van een dakgoot op 3 meter hoogte is het zuiddak ‘opengeknipt’. Daardoor ontstaat een open veranda en is vanuit de slaapkamers een panoramisch zicht op het landschap mogelijk.
Het zuiddak heeft een hellingshoek van 36 graden en heeft daarmee een optimale hoek voor PV-zonnepanelen en een zonnecollector. Het noorddak heeft een hoek van 46 graden en is bewust steiler gekozen. Deze asymmetrie komt ook terug in de plattegrond van de verdieping. Aan de zuidzijde zijn alle verblijfsvertrekken zoals slaapkamers en badkamer gelegen. De installaties en bergruimten zijn aan de noordzijde ondergebracht.

Voor de bekleding van het dak en de noordgevel is gekozen voor antracietkleurige vezelcement-leien van Eternit. Daarmee is het mogelijk om het concept van de isolatiedeken die het huis inwikkelt eenduidig te materialiseren.
De zuid-, oost- en westgevels zijn afgewerkt met wit stucwerk dat speciaal geschikt is voor de daar toegepaste isolatieplaten.
De houten geveldelen van het woonhuis en de gevels van de berging zijn uitgevoerd met verduurzaamde vurendelen en behandeld met semitransparante Olympic Stain. De deuren en kozijnen van de berging zijn van “Accoya”.

Zowel op ontwerp, bouwkundig en installatietechnisch gebied zijn de principes van het passiefbouwen ingezet:

Architectonisch ontwerp
–  Oriëntatie van de woning op het zuiden:
Grote raamopeningen in de zuidgevel ten behoeve van toetreding
van zonlicht/zonenergie;
De ruimten die verwarmd moeten worden (o.a. woon-/slaapkamers)
liggen aan de zuidzijde van de plattegrond;
–  Een compacte gebouwvorm zodat de verhouding inhoud/oppervlakte
gunstig is en er dientengevolge relatief weinig warmteverliesoppervlak is;
–  Zuidelijke dakhelling van 36 graden ten behoeve van optimaal rendement
PV-zonnecellen;

Bouwkundig ontwerp & detaillering
–  Hoogwaardig isolerende begane grondvloer met EPS-schuimelementen;
–  Houtskeletbouw gevuld met cellulosevezels. De celllulosevezels zorgen
voor een goede isolatie en dragen bij aan een ademende constructie;
–  Samengestelde Internorm VA[RI]ON kozijnen (hout-schuim-aluminium)
voorzien van 3-laags zeer helder isolatieglas dat veel energie doorlaat.
De glaslagen worden van elkaar gescheiden door speciale kunststof afstandhouders;
–  Zorgvuldige kierdichting ter plaatse van de aansluiting van bouwdelen;
–  Zorgvuldige en zoveel mogelijk koudebrugvrije detaillering;

Installatietechniek
Ventilatie
–  Sachsenland Innoair 255 dc balansventilatiesysteem met warmteterug-
winning en zomerbypass;
–  Voorverwarming of -koeling van de ventilatielucht door middel van
Sole Defroster en 80m collectorbuis ingegraven in de bodem;

Warmte
–  Zonnecollector ten behoeve van warmwatervoorziening, aangesloten
op een Viessmann Vitocal 160 warmwaterwarmtepomp met 285 liter
boilervat. Daarnaast kan deze pomp uit omliggende luchtstromen
warmte halen ten behoeve van het warm tapwater;
–  Wodtke pelletkachel geplaatst in de woonkamer. De warmte afkomstig
van de kachel wordt via het ventilatiesysteem door de woning verspreid;
–  Automatisch gestuurde screenzonwering met antracietkleurig doek. De
automatische aansturing verhoogt de efficiëntie van de zonwering;

Electra
–  17 PV-zonnepanelen met een vermogen van 3500 Wattpiek;
–  Led-verlichting in en om het huis en gebruik van energiezuinige apparatuur;

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •