Passiefhuis te Udenhout

Joris Verhoeven Architectuur heeft in Udenhout een Passiefhuis ontworpen voor de familie van Berkel. Belangrijkste reden van de opdrachtgevers om te kiezen voor deze manier van bouwen is het minimale gebruik van energie. Daarnaast heeft de opdrachtgever zelf veel ervaring met “energiezuinig” bouwen en leek het hem verstandig meer kosten te maken voor de bouw van de woning en deze te besparen tijdens het gebruik daarvan.

Schil
De woning is geheel ontworpen op de zon. De verblijfsruimte zijn allen aan de zuidzijde gelegen. Naast een thermische schil met een Rc van bijna 10,0 rondom is er gekozen voor 3-voudige ecotop beglazing en op het dak zelfs voor Fakro dakvensters met 4-voudig glas.

Installatie
De woning zal door middel van een balansventilatie met WTW verwarmd worden. Voorverwarming van de lucht zal geschieden door een warmtepomp en grondwarmte.

Verwarming van het water (vloerverwarming) gebeurt door een vacuümbuizen collector van 11,2 m2 gesitueerd op het dak van de schuur. Dit aangezien deze precies georiënteerd is op het zuiden. De bijbehorende buffervaten voor heet water zullen in de kelder van de schuur geplaatst worden. Ook de schuur is geïsoleerd met een Rc van 10,0. Dit omdat deze in de toekomst een bestemming als mantelzorgwoning zal gaan krijgen. Door Beton Kern Activatie en Energie A label apparaten (hotfill) is het installatieplaatje compleet.

Hemelwater
Daarnaast heeft de opdrachtgever gekozen voor besparing van water door een hemelwateropvang reservoir in de tuin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •