Passiefhuis woning te Wuustwezel (B)

De woning is gelegen langs een drukke gewestweg, in de landelijke gemeente Wuustwezel. Het betreft hier de afbraak van een bestaande halfopen bebouwing, in de jaren 60 gebouwd. Er wordt een nieuwe passieve meergezinswoning gebouwd met 2 studio’s Door het zeer mooie uitzicht aan de achterzijde is geopteerd om de -door de gemeente- opgelegde garages (3) in het bouwvolume te integreren. Hierdoor blijft het uitzicht naar de achterzijde (zuid-westorientatie) ongeschonden. Het gebouw bestaat dus uit twee studio’s van elk ongeveer 90 m2. De gelijkvloerse studio heeft 2 slaapkamers ondergronds, met natuurlijk daglicht. De studio op de verdieping heeft 1 slaapkamer onder het dak. Ook het kangeroeprincipe is mogelijk.
De woning wordt opgebouwd volgens het massief-passiefhuisprincipe. De niet-dragende binnenwanden worden uitgevoerd met houtskelet + gipsplaten om een grotere flexibiliteit te bekomen. De studio op de verdieping is bereikbaar via een buitentrap achter de zonwering; er is dus geen gemeenschappelijke inkom.
De woning wordt aan de buitenzijde afgewerkt met donkerkeurige gevelsteen, thermisch behandeld hout en plaatmateriaal, in de massa gekleurd. Op de verdieping, boven de garage wordt een daktuin toegepast. De vaste zonwering aan de zijkant is een metalen/houten structuur die kantelbaar wordt gemaakt. Aan de achterzijde wordt gebruik gemaakt van screens.
Voor de technieken zal gebruik gemaakt worden van een balansventilatie met warteterugwinning, gecombineerd met een vloeistof AWW. De bijverwarming en de verwarming van het warm water gebeurt door een warmtepomp die in de garage wordt geplaatst. Het is de bedoeling om d.m.v. PV-panelen een nulenergiewoning te realiseren.

constructie

Bouwdeel

Materiaal

Dikte (mm)

U-waarde (W/m²K)

Bodem

Plankenvloer

chape

resolschuim 18 cm

uitvulling

betonplaat

635

0,114

Wand

Gevelsteen

Luchtspouw

resolschuim

silicaatsteen

bepleistering

460

0,111

Dak

epdm

Resolschuimplaten

Osb/3

rotswol

Dampscherm

Plafondlatten

gipsplaten

450

0,094

Raam

Passiefhuisraam + glas

0,7

 

Technische gegevens
Bodem-glycol warmtewisselaar

n.b.

Warmterecuperatie op de ventilatie

tegenstroom warmtewisselaar

Sanitair warm water

Warmtepompboiler

Zonneboiler

Nee

PV-panelen

Ja

Luchtdichtheidstestn.b.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]