Passiefhuis te Stramproy

  • passiefhuis te stramproypassiefhuis te stramproy
  • passiefhuis te stramproypassiefhuis te stramproy

Project Category: Energiezuinige projecten

Profiel
Profiel
Beoordelingen
  • Vanuit het concept voor dit passiefhuis zijn meerdere tegenstrijdigheden in het ontwerp vertaald naar de verschillen tussen de voor- en achterzijde. De voorzijde wordt een herkenbare, typologische vorm van een woning. De achterzijde wordt complex en tegenstrijdig. Niet alleen om een verrassend effect te creëren maar vooral om een statement te maken.

    Het is een weerspiegeling van de grote verschillen tussen deze woning en de woningen in haar directe omgeving. De voorgevel sluit aan bij de omgeving en staat voor conservatisme. De achterzijde is de vertaling van het progressieve passiefhuis, gebouwd met duurzame materialen en moderne technieken welke bepalend zijn in het passiefhuis concept. Om het concept te versterken krijgt de houten constructie, naast de functionele en praktische kant, een extra taak door haar specifieke kenmerken te gebruiken en de grenzen van het materiaal op te zoeken, om dit progressieve en heroïsche ontwerp te versterken.

    De eerste passiefwoning in Stramproy, gemeente Weert, maakt optimaal gebruik van de zuidelijke oriëntatie. De hoofdvorm heeft veel weg van de typologie van een aloude schuur, met een schuin dak voorzien van PV-cellen. Aan de zuidzijde wordt het houtskelet doorbroken voor een groten glazen pui 3-laags glas. Tijdens koude winters draagt het zonlicht bij aan de  verwarming, waar deze in de zomer wordt geweerd door middel van screens. De verblijfsruimtes als woonkamer en keuken zijn aan deze lichte zijde gepositioneerd. De ruimtes die minder daglicht behoeven, als badkamer, berging en entree zijn op het noorden gesitueerd. Op die manier wordt warmteverlies door raamopeningen beperkt.

     

    Locatie           : Stramproy

    Architect        : Qarchitecture

    Aannemer      : Palmen Timmerfabriek BV

    Oppervlakte   : 195 m2

  • Schrijf een beoordeling

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *