Start revitalisatie eerste monumentale passiefhuizen

Start revitalisatie eerste monumentale passiefhuizen Plaats een reactie

Gisteren heeft Wethouder Erik Dannenberg, samen met bewoner de heer Kamphof, het eerste toekomstige monumentale passief huis in Zwolle geopend. Daarmee is het startsein gegeven voor de revitalisatie van 40 historische woningen aan de Binnengasthuisstraat, woningen van corporatie Openbaar Belang. Bewoners van de Binnengasthuisstraat en andere geïnteresseerden konden na de officiële handeling het verschil ervaren tussen de huidige woningen en de toekomstige passiefwoning. De uitvoering van de revitalisatie is in handen van Dura Vermeer uit Hengelo.

Duurzame revitalisatie
De technische staat van de woningen aan de Binnengasthuisstraat waren aanleiding om de woningen grondig aan te pakken met een revitalisatie dat letterlijk ‘opnieuw tot leven brengen’ betekent. Het behoud van de karakteristieke uitstraling, het realiseren van energiezuinige en levensloopbestendige woningen voor senioren zijn hierbij belangrijke uitgangspunten geweest. Gerke Brouwer van Openbaar Belang: “In de revitaliserings-plannen behouden we de authentieke elementen van de woningen en we brengen een aantal elementen van vroeger terug. Het vooraanzicht wordt zelfs na de revitalisatie monumentaal. Deze historische elementen combineren we met duurzame maatregelen die wooncomfort en een lage energierekening met zich meebrengen. Met deze duurzaamheidsmaatregelen worden de woningen opgewaardeerd van energielabel F naar energielabel A+.”

De Binnengasthuizen worden de eerste monumentale passiefhuizen in Zwolle. Volgens het ‘Passiefhuis-principe’ past men in dit project de nieuwste energiebesparende technieken toe als het gaat om isolatie en energieopwekking. De schil van de woningen wordt grondig geïsoleerd en de woningen worden voorzien van zonnecollectoren. De architect van het plan Binnengasthuizen is Villa Nova Architecten uit Rotterdam. Dura Vermeer draagt zorg voor de realisatie. Beide organisaties hebben ruime ervaring met het ‘Passiefhuis-principe’.

Bijzondere historie
De woningen aan de Binnengasthuisstraat kennen een bijzondere historie. Ze zijn ontstaan in 1923 om mensen te huisvesten die daar zelf niet toe in staat waren. Deze woningen waren onderdeel van de Gasthuizen, die de zorg voor en opvang van vreemden, zieken, en senioren behartigden vanaf de middeleeuwen.  Door de eeuwen heen richtten de Gasthuizen zich steeds meer op senioren. De bewoners kregen gratis huisvesting en een financiële bijdrage, het huidige pensioen. De woning aan de Binnengasthuisstraat waren van 1982 tot 2008 eigendom van Stichting De Gasthuizen. In 2008 heeft Openbaar Belang de woningen overgenomen van de Stichting.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *