Zonne-energie al in 2015 concurrerend

Zonne-energie al in 2015 concurrerend Plaats een reactie

Zonne-energie kan in Nederland al in 2015 concurreren met de prijs die consumenten betalen voor gangbare stroom.Dat is veel sneller dan verwacht, zo stellen deskundigen.
Volgens Wim Sinke van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten heeft het ermee te maken dat de prijzen van zonnepanelen sneller dalen dan verwacht. Dat geldt ook voor andere onderdelen, zoals het systeem waarop de panelen bevestigd worden. En installatiebureaus worden professioneler.
De prijzen dalen sneller dan verwacht omdat de markt voor zonnepanelen het afgelopen decennium mondiaal is geworden, zegt Frans van den Heuvel. Hij is topman van het Venlose bedrijf Scheuten Solar, een van de grootste producenten van zonnepanelen in Europa. Duitsers, Japanners, Chinezen, Amerikanen, Nederlanders. Iedereen doet tegenwoordig mee. „De concurrentie is erg agressief", zegt Van den Heuvel.
Sinke ging er eerst vanuit dat zonnestroom in Nederland in 2020 concurrerend zou zijn met de prijs die consumenten betalen voor gangbare stroom. Nu denkt hij dat het al in 2015 zover zal zijn. En nog eens tien jaar later, in 2025, is zonnestroom nog verder in prijs gedaald en concurreert het met de groothandelsprijzen. Dan wordt het bedreigend voor kolen- en gascentrales. De stroom die zij opwekken wordt naar verwachting alleen maar duurder, omdat ze zwaarder belast gaan worden voor het uitstoten van CO2.
Sinke en Van den Heuvel vinden dat de Nederlandse overheid veel te weinig rekening houdt met deze ontwikkelingen. „Ze onderschat compleet de snelheid en de omvang van de ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie", zegt Sinke. Beiden pleiten voor meer steun voor duurzame energie, en in het bijzonder voor zonne-energie. Ook de Sociaal Economische Raad en het Innovatieplatform hebben de afgelopen maanden geadviseerd dat Nederland sterker moet inzetten op duurzame energie.

Bron: NRC Handelsblad

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *