Blowerdoortest – Zo werkt een luchtdichtheidsmeting

Een blowerdoortest gebruik je om te meten hoe luchtdicht een gebouwschil is. De luchtdichtheid van de gebouwschil is belangrijk om warmteverliezen te voorkomen. Isoleren heeft ook geen zin als je luchtdichtheid niet op orde is! Energiezuinige gebouwen wil je dus altijd kierdicht bouwen, helaas is dit lang niet altijd vanzelfsprekend. En als jouw aannemer wèl kierdicht zegt te bouwen, dan vindt hij het vast niet erg als je achteraf nog een blowerdoortest uitvoerd.

Inhoud

De blower opgesteld in een ingang

Tijdens een luchtdichtheidsmeting wordt de ‘blower’ in een deur gezet. Dit is in feite een krachtige ventilator waarmee je het huis op onder- of bovendruk zet. De blower meet hoeveel lucht er nodig is om een bepaald drukverschil te krijgen, wat meteen ook aangeeft hoevee lucht de gebouwschil doorlaat.

Luchtlekkages vinden met een rooktest

Nadat is vastgesteld dat de gebouwschil van een huis last heeft van luchtlekkages, is het tijd om vast te stellen waar deze lekkages in de woning zitten. Wederom wordt het gebouw op onderdruk gezet waarna de blowerdoor specialist met een rookmachine langs de gevel gaat. De punten waar de rook naar binnen komt zijn de plekken waar de gevel slechte luchtdichting heeft. Andersom kun je ook het gebouw op overdruk zetten en de binnenkant vol met rook zetten. Waar de rook naar buiten gaat zijn de plekken met slechte luchtdichting. Deze rook is niet schadelijk voor de gezondheid.

Het mooie aan de rooktest is dat deze goed laat zien waar de lekken zijn, en dit ook de opdrachtgever en aannemer duidelijk laat zien waar de verbeteringen moeten plaatsvinden.

Het onderstaande filmpje geeft een goed voorbeeld van een blowerdoortest, inclusief rooktest:

Een krachtig controlemiddel

Het voordeel van een blowerdoortest is dat het een relatief goedkope manier is om te meten hoe luchtdicht een gebouwschil is. Doordat je de test laat uitvoeren door een bouwspecialist, zal deze ook aanbevelingen geven hoe je de luchtdichtheid kunt verbeteren. De winst die je hiermee behaald in de energiebesparing en het hogere comfort van de woning betalen de test ruimschoots terug.

Tussentijdse controle

Je kunt een bestaande woning testen met een blowerdoor zodat je verbeteringen kunt doorvoeren, of je kunt de blower tijdens de bouw van een nieuwe woning gebruiken als tussentijdse- en eindcontrole. Door tussentijds een blowerdoortest uit te voeren kan de aannemer nog makkelijk verbeteringen doorvoeren, omdat de afwerking nog niet in de weg zit. Vervolgens kun je nog een blowerdoortest doen om te controleren wat het effect van de verbeteringen zijn.

Keurmerk

In het ‘PassiefBouwenKeur‘ certificaat van de Stichting PassiefBouwen is de blowerdoortest verplicht. Vanwege de hoge eisen voor kierdichtheid die aan een Passiefhuis worden gesteld vormt de luchtdichtheidsmeting een verplicht ondereel van de procedure. Deze test wordt meestal uitgevoerd zodra de gehele schil wind en waterdicht is, maar aan de binnenzijde nog niet is afgewerkt. Op die manier kunnen nog correcties worden uitgevoerd zonder dat de afwerking (plafonds, wanden) vanwege reparaties over moet worden gedaan.

Veel voorkomende problemen in woningen

Luchtlekkages kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Verkeerd gemonteerde kozijnen
  • Kieren bij deuren
  • Slechte aansluiting van de wand met het dak of de vloer
  • Slecht afgesteld hang- en sluitwerk
  • Verkeerd afgestelde ventilatiesystemen

Bij ventilatiesystemen zie je vaak dat deze verkeerd zijn afgesteld en daardoor een onder- of bovendruk veroorzaken in het gebouw. Het resultaat is dat de lucht door kieren naar binnen gezogen of juist naar buiten geduwd wordt.

Werkt het ook voor bedrijfspanden?

Een blowerdoortest is niet alleen te gebruiken voor woningen, maar ook voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, scholen en andere panden. Wanneer het een groot bedrijfspand betreft is het mogelijk om meerdere blowerdoor tegelijk in te schakelen, om het gebouw alsnog op onder- of bovendruk te krijgen.

Testen van nieuwbouw

Bij grotere nieuwbouwprojecten kan ervoor gekozen worden om alle woningen te testen, maar in sommige gevallen wordt er ook gekozen voor een steekproef of het testen van een enkele controlewoning. In dit laatste geval wordt de blowerdoor specialist vaak ingeschakeld door de aannemer zelf, om na de eerste paar woningen te kijken waar verbeteringen doorgevoerd kunnen worden, zodat dit bij alle navolgende woningen nog toegepast kan worden.

Thermografisch onderzoek

Infrarood beeld kozijnIn ons netwerk zitten verschillende blowerdoor specialisten, waarvan sommigen de blowerdoortest ook in combinatie met een thermografisch onderzoek uitvoeren. Een blowerdoortest in combinatie met thermografisch onderzoek geeft een compleet beeld van luchtlekkages en thermische bruggen. Deze infraroodfoto’s zijn gemaakt door Warmtescan.

Thermografisch beeld zwembad

Prijs van een blowerdoortest

De prijs van een blowerdoortest is afhankelijk van verschillende factoren. In principe kost een blowerdoortest voor een woning een paar honderd euro, omdat deze makkelijk uit te voeren is. Echter, om op te sporen waar de fouten zitten en bijbehorend advies hoe je dit het beste oplost heb je een goede bouwspecialist nodig. De foutopsporing kan soms de hele dag in beslag nemen, waardoor de kosten van een blowerdoortest vooral in het advies en de foutopsporing zitten.

Blowerdoortest op TV

Informatie en bronnen

Foto’s op deze pagina zijn aangeleverd door Bergenbos, een adviesbureau gespecialiseerd in energiezuinig bouwen.

Nuttige bronnen:

https://www.blowerdoor.de/ (duits)

Bouwbesluit op RVO.nl

Informatie aanvragen

Wilt u in contact komen met een blowerdoorspecialist, vul dan het onderstaande formulier in.


    Click to rate this post!
    [Total: 11 Average: 4.1]