Daglichtsystemen zeer volwaardig alternatief voor de dakkapel

Daglichtsystemen zeer volwaardig alternatief voor de dakkapel Plaats een reactie

De economische crisis maakt dat minder mensen verhuizen. Uit het WoonOmnibus onderzoek van USP Marketing Consultancy blijkt dat driekwart van de respondenten momenteel geen verhuisplannen heeft, maar de voorkeur geeft aan het optimaliseren van hun woning. Ook blijkt dat vier op de tien consumenten bij een zolderverbouwing kiest voor een dakkapel of een dakraam. Opvallend is dat in 37 procent van de woningen een dakkapel wordt geplaatst op de plaats van het oorspronkelijke dakraam. “En dat terwijl een dakraam eenvoudig kan worden uitgebreid tot een daglichtsysteem. Die zorgt voor een betere daglichttoetreding, is onderhoudsarmer en is qua aanschaf- en plaatsingskosten veel goedkoper dan een dakkapel met een vergelijkbaar glasoppervlak,” aldus Michel Kalis, Commercieel Directeur van daglichtspecialist VELUX.

Een daglichtsysteem dat uit meerdere VELUX dakramen bestaat wordt geïntegreerd in het hellende dak. Hierdoor is de daglichttoetreding wel 200 procent groter dan bij een dakkapel met verticale ramen met een vergelijkbaar glasoppervlak. Dit is de uitkomst van onderzoek door de SBi, het Deense Bouw onderzoeksinstituut. Voor het verbouwen van de zolder is het daarom belangrijk eerst goed naar de ruimte te kijken en te bedenken wat de functie van de nieuwe ruimte wordt. “Als een zolder een lage nok en een zeer flauwe dakhelling heeft, kan een dakkapel de meest functionele oplossing zijn om extra ruimte te creëren. Maar heeft een zolder een hoge nok met genoeg beloopbaar vloeroppervlak of staat er een bureau of bed gepland onder het nog te plaatsen dakkapel, dan is een daglichtsysteem van meerdere dakramen een beter alternatief,” verduidelijkt Kalis.

Volwaardige daglichtoplossing
Door een daglichtsysteem wordt de daglichtbeleving in een ruimte groter en kan nog beter gebruik worden gemaakt van passieve zonne-energie. Daarnaast is het een goedkopere oplossing, omdat de dakconstructie minder drastisch aangepast hoeft te worden en er kunnen achteraf eenvoudig nog extra dakramen worden toegevoegd. Een dakkapel zorgt ook voor een totaal ander uiterlijk van de woning. “In het woordenboek wordt een dakkapel omschreven als een uitspringend dakraam. Kalis stelt trots: “Met de VELUX dakkapellen hebben we dit wel heel letterlijk genomen, aangezien ze bestaan uit meerdere dakramen.”

Door het aluminium lijstwerk aan de buitenzijde zijn zowel VELUX dakkapellen als daglichtsystemen een onderhoudsarme oplossing. De buitenzijde hoeft nooit geschilderd te worden en de goten en ruiten aan de buitenzijde zijn eenvoudig van binnenuit te reinigen. Verschillende ruiten zijn zelfs voorzien van een zelfreinigende coating. Voor optimaal wooncomfort is het ook mogelijk de daglichtsystemen volledig elektrisch te bedienen met een eenvoudig te gebruiken domotica toepassing.

Zonwering op maat
Wordt de daglichttoetreding in de zomer te veel, dan kunnen op een VELUX dakkapel of daglichtsysteem achteraf eenvoudig perfect passende VELUX raamdecoratie en rolluiken worden geplaatst. Hiermee kan het daglicht worden gereguleerd of de warmte tot wel 95 procent worden tegengehouden. En ook deze kunnen volledig elektrisch worden bediend.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *