Literatuur

Op deze pagina verwijzen we naar interessante boeken en publicaties omtrend energiezuinig bouwen.

 

Stichting PassiefBouwen

PassiefBouwenlogoOp de website van Stichting PassiefBouwen is verschillende informatie te vinden zoals:

 • Principes van passief bouwen.
 • Het bouwproces van passief bouwen in beeld.
 • Informatie over certificering
 • Veelgestelde vragen over passief bouwen

Bij de Stichting PassiefBouwen zijn bouwbedrijven, architecten en adviesbureau’s aangesloten. Er zijn ook verschillende passiefhuis projecten te vinden.

Zie: Bouwproces van een Passiefhuis in beeld.

 

Het ontstaan van een energieneutraal huis

Het ontstaan van een energieneutraal huisPieter Weijnen van FARO Architecten heeft samen met fotograaf Hans Peter Föllmi een magazine gemaakt over duurzaam bouwen in de praktijk. Shou Karamatsu is het reisverslag in woord en beeld van het ontwerp en de bouw van het energie-neutrale huis Steigereiland 2.0. Het huis is ook volgens de normen van Cradle to Cradle en CO2 neutraal gebouwd. Met bijdragen van Bernard Hulsman, Jacqueline Cramer, Marlon Huijmans, Terunubo Fujimori en andere betrokken.

Deze publicatie kunt u bij FARO Architecten bestellen door €25 (inclusief BTW en verzendkosten) over te maken op 51.67.33.176 onder vermelding van uw naam en adres.

Compact De Energie BV

Compact De Energie BVOm de bestaande woningvoorraad energiezuinig en duurzaam te maken is het onvoldoende om woningen dik in te pakken met isolatie en zuinige installaties neer te zetten. Corporaties willen ook een slag maken om de energievoorziening te verduurzamen. Dat doen ze bijvoorbeeld al met kleinschalige duurzame warmte-koudeopslaginstallaties, die ze vaak in Energie BV’s exploiteren. Hiervoor zijn verschillende redenen.

De recente discussies over de Warmtewet en de diensten die corporaties wel of niet met staatssteun mogen doen, maken dit nog actueler. De Compact De Energie BV; Corporaties aan de slag met duurzaamheid biedt informatie over zo’n Energie BV. Maar ook voor corporaties die al een BV hebben opgericht, bevat deze Compact zinvolle informatie.

De Compact geeft inzicht in de laatste ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de beslissing een Energie BV op te richten, maar gaat ook in op de duurzaamheidsambitie, de juridische en financiële aspecten van een Energie BV, vigerende wet- en regelgeving en wat er komt kijken bij het exploiteren van een energievoorziening. Praktijkvoorbeelden tonen ervaringen van corporaties met een speciale BV.

De Compact is vooral interessant voor directeur-bestuurders, managers, medewerkers Verhuurzaken en Financiën, commissarissen en controllers van woningcorporaties. Zowel voor corporaties die al een Energie BV hebben, als voor corporaties die er een willen opzetten en corporaties die geïnteresseerd zijn in duurzaamheidsrisico’s en kleine energie-installaties. Ook voor VvE’s kan deze Compact zinvol zijn.

Omvang: 52 pagina’s

ISBN: 978-90-5009-306-4

Datum publicatie: 28 oktober 2010

Prijs (exclusief BTW en verzendkosten):leden 14,65 euro en niet-leden 22,15 euro

Nieuwe energie

Annemarie Rakhorst

Het einde van de fossiele brandstoffen is in zicht. De vraag naar alternatieve oplossingen op het gebied van energie neemt snel toe. Tegelijkertijd volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op en zijn er al diverse oplossingen voorhanden. Zo worden intelligente netwerken ontwikkeld, wekken steeds meer gebouwen hun eigen duurza-me energie op via zonne- en windenergie en is de feed-inwet in Duitsland een groot succes.

Anne-Marie Rakhorst wil met dit boek aantonen dat Nederland de overstap naar duurzame energie vóór 2035 kan realiseren en daarmee internationaal een koppositie kan innemen. Met behoud van welvaart en zonder schuldgevoel. In Nieuwe energie staan oplossingen ­centraal. Baanbrekende initiatieven in binnen- en buitenland maken dui-delijk hoe we de energietransitie concreet kunnen vormgeven. Ook gaat de auteur in op de grote kansen van duurzaam renoveren in de gebouwde omgeving.

Passiefhuis bindt strijd aan met stijgende woonlasten in bestaande en nieuwbouw

Praktijkvoorbeelden woningbouw

Passiefhuis bindt strijd aan met stijgende woonlasten in bestaande en nieuwbouwDe alsmaar stijgende woonlasten vormen niet alleen een probleem voor de huurder; ook de woningcorporaties voelen in toenemende mate de maatschappelijke druk om de financiële lasten voor bewoners te beperken. Huurverlaging is geen optie. Maar wat dan wel? Corporatie Goede Stede in Almere Stad zoekt zijn heil bij het gedachtegoed van het Passiefhuis, woningen met een extreem laag energiegebruik. Vooral bekend vanuit de nieuwbouw, maar ook toegepast in de bestaande bouw.

PDF document | 296 Kb

Monumentale woningen renoveren tot passiefhuis

Agentschap.nl

Monumentale woningen renoveren tot passiefhuisIn deze publicatie vindt u informatie over het renoveren van woningen die deel uitmaken van een beschermd stadsgezicht.

Deze publicatie is bedoeld voor woningcorporaties en bevat de volgende onderwerpen:

 • doos-in-doos;
 • extra investering is leergeld;
 • monument wordt passiefhuis;
 • leren denken in woonlasten.

Datum van uitgave: mei 2010 / AgentschapNL / bestelcode 2KPWB1015

PDF document | 577 Kb

 

Boek ‘Sleutel naar Concepten’ verschenen

Toelichting op de ‘Toolkit Duurzame Woningbouw’

Woensdag 26 mei 2010 heeft Uitgeverij Æneas op initiatief van het LenteAkkoord de ‘Sleutel naar Concepten’ gepubliceerd. De ‘Sleutel naar Concepten’ is een toelichting op de ‘Toolkit Duurzame Woningbouw’.

De ‘Sleutel naar Concepten’ gaat uit van een serie fundamentele vragen die in feite de sleutel vormen tot het vinden van passende energieconcepten om duurzaam te bouwen. In deze ‘Sleutel naar Concepten’ komen niet alleen diverse concepten aan bod, er worden vooral handvatten gegeven bij het kiezen voor een bepaald concept.

De ‘Sleutel naar Concepten’ is een toelichting op de ‘Toolkit Duurzame Woningbouw’, een compleet werk dat uitgebreide informatie biedt voor projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen, architecten en gemeenten. De ‘Toolkit Duurzame Woningbouw’ biedt een schat aan waardevolle informatie, maar sommige lezers kunnen door de bomen het bos niet meer zien. De ‘Sleutel naar Concepten’ helpt hen de weg door dat bos te vinden door die uitgebreide informatie beknopt samen te vatten. De focus ligt hierbij op het onderwerp energie. Op deze manier wordt de informatie die de ‘Toolkit Duurzame Woningbouw’ ontsluit toegankelijk voor ontwikkelaars, gemeentebeambten en ontwerpers die welwillend staan tegenover energiezuinig bouwen en hiermee snel aan de slag willen.
Auteur: Ragna Clocquet, DHV, Eindhoven
ISBN: 978-94-6104-008-4
Verkoopprijs: 19,95 euro

Het Grote Energieboek voor duurzaam wonenHet Grote Energieboek voor duurzaam wonen

Auteur boek Teus van Eck

Op donderdag 15 april heeft Teus van Eck zijn tweede boek gepresenteerd: “Het grote energieboek voor duurzaam wonen; kwestie van organiseren en doen!” Het beschrijft een integrale aanpak voor energiebesparing en verduurzaming van vooral bestaande bouw. De op praktijkinformatie gebaseerde aanpak leidt tot duidelijke conclusies en concrete aanbevelingen. Het boek is relevant voor alle bij de woningbouw betrokken partijen, inclusief de bewoners zelf. Net als in het eerste boek ook dit keer duidelijke cartoons. De presentatie vond plaats op het hoofdkantoor van woningcorporatie Ymere.

Download een gratis exemplaar

Duurzaam bouwen

Binnenkijken in energiebewuste woningen

Binnenkijken in energiebewuste woningenDuurzaam bouwen laat u binnenkijken in 10 pareltjes van energiezuinige woningen in Vlaanderen en Wallonië. Zij vormen het bewijs dat duurzaam bouwen hand in hand kan gaan met stijlvolle, hedendaagse architectuur. Een financiële tabel op het einde van elke reportage somt alle duurzame maatregelen op met hun respectievelijke kostprijs, premie, fiscaal voordeel en besparing. De toegankelijke, technische kaderstukken zorgen voor de nodige duiding en praktische informatie. Dit alles maakt van Duurzaam bouwen een stijlvol kijkboek, een praktisch naslagwerk over duurzaam (ver)bouwen én een handigegids om te besparen op uw energiehuishouding.

ISBN: 9789020988765
Verkoopprijs: 24,95 EUR
Uitgave : Uitgeverij Lannoo

Toolkitconcepten Passiefhuis

Toolkitconcepten PassiefhuisIn deze publicatie vindt u voor het eerst referentiedetails op niveau van het Passiefhuis. U krijgt via referentiewoningen uitgelegd hoe u een Passiefhuis realiseert; zowel in bouwtechnisch opzicht, als met het oog op installaties voor verwarmen, warm tapwater, koelen en ventilatie.

Auteur
ir. R. Clocquet, ir. D. Jansen, ir. L. Joosten ( DHV)
Artikelnummer 602.09
ISBN 978-905-367-49-49
Prijs € 103,00 (ex. 6% btw)
www.sbr.nl

‘Duurzaam ontwikkelen… een wereldkans’

Duurzaam ontwikkelen een wereldkansIs duurzaam ontwikkelen een hype?
Of is het een noodzakelijk antwoord op de grote vraagstukken van de wereld van vandaag: klimaatverandering, uitputtende energievoorraden en een steeds grotere kloof tussen arm en rijk. Eén ding is zeker: het is de hoogste tijd om wakker te worden en er zelf iets aan te doen.

In ‘Duurzaam ontwikkelen… een wereldkans’ laat Anne-Marie Rakhorst aan de hand van aansprekende visies, producten en technieken zien welke kentering zich afspeelt in de industrie, de energievoorziening, het consumentengedrag en de politieke arena. Zij maakt duidelijk dat inzetten op duurzame ontwikkeling een wereldkans is, die we moeten aangrijpen om Planet, People en Profit weer in balans te brengen.

De auteur schetst een duurzame wereld, waarin consuminderen en doemdenken niet thuishoren. Haar boek is een bewust optimistisch pleidooi om duurzaam vorm te geven aan een nieuwe wereld vol kansen en een goede, leefbare toekomst voor iedereen.

Link

Passiefhuizen in Nederland

Passiefhuizen in NederlandDe term passiefhuis staat voor een specifieke bouwstandaard voor woningen met een comfortabel binnenklimaat, gedurende zowel het zomer- als het winterseizoen, met een beperkt verwarmingssysteem en zonder de toepassing van actieve koeling. Dit houdt een zeer goede thermische isolatie en zeer goede lucht-kierdichting van de constructie in, terwijl verzekerd is van een goed binnenklimaat door gebalanceerde ventilatie met hoge mate van warmteterugwinning.

In Europa is de passiefhuis-technologie reeds goed bekend. In Duitsland, Oostenrijk, Zweden, België, Frankrijk en Midden-Europese landen is het passiefhuis succesvol gerealiseerd. In Nederland is er nog geen grootschalige toepassing van dit concept. Het concept leent zich hier echter uitstekend voor. Het passiefhuis-concept is technisch realiseerbaar met in Nederland gangbare bouwsystemen, zoals tunnelgietbouw, kalkzandsteen draagconstructies en houtskeletbouw. Verbeterde isolatie van gevel, dak en vloet tot isolatieniveaus in de range van Rc+6,5 tot 10 m2 K/W en meer is mogelijk.

Nederland heeft een aanbod gestuurde woningmarkt. De bewoner baseert de woningkeuze, uit het soms schaarse aanbod, op aspecten als locatie en uitstraling en is minder geïnteresseerd in de bouwkwaliteit en de exploitatiekosten van de woning. De bewoner is niet bekend met de specificaties van zijn woning, zoals bijvoorbeeld de energetische kwaliteit. Wanneer er een vraaggestuurde markt is, kan er vanuit de bewoners meer vraag naar passiefhuizen ontstaan. De bekendheid met het concept is echter nog zeer beperkt. Aangezien de markt in Nederland aanbod gestuurd is, is het belangrijk met name gemeenten, aanbieders en ontwikkelaars van woningen bekend te maken met het passiefhuis.

Auteur : R. Clocquet, L. Joosten e.a.( DHV)

Passivhäuser

Planung – Konstruktion – Details – Beispiele

De nieuwe, Duitstalige publicatie ‘Passivhäuser – Planung – Konstruktion – Details – Beispiele’ zorgt voor de nodige expertise omtrent het ontwerpen en bouwen van passiefhuizen. Men leert alles over de bouwfysische beginselen, het ontwerp, de planning en het ontwerp van gebouwen in de passiefhuisstandaard. Hiervoor worden verschillende ontwerpvarianten in detail gepresenteerd en vergeleken. Bovendien bevat het boek informatie over de modernisering van bestaande gebouwen en laat het zien hoe ook achteraf de passiefhuisstandaard kan worden bereikt.

 

De praktische informatie uit ‘Passivhäuser’ over de bouw en constructiemanagement helpt typische fouten en bouwschade te voorkomen. Het boek bevat talrijke voorbeelden van projecten met foto’s, tekeningen en details over bouwmethoden, materialen, technische uitrusting en bouw- en exploitatiekosten. Aan de hand hiervan kunnen projecten veilig en correct worden uitgevoerd.

 

Een greep uit de inhoud:

 • Basiskennis over passiefhuizen
 • Constructie van de bouwschil
 • Technisch materiaal
 • Kwaliteitsborging
 • Passiefhuiscomponenten bij bestaande gebouwen
 • Efficiëntie en kosten
 • Financiering
 • Voorbeelden van (woon- en niet-woon-)projecten

 

‘Passivhäuser’ wordt uitgegeven door uitgeverijgroep Rudolf Müller uit Duitsland. Uitgeverij Æneas heeft een publicatie gewijd aan Passiefhuizen in Nederland.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]