Noord-Europese primeur: VDM neemt passiefhuisproductiestraat in gebruik

Noord-Europese primeur: VDM neemt passiefhuisproductiestraat in gebruik Plaats een reactie

Woningcorporatie Aramis AlleeWonen in Roosendaal heeft VDM Woningen gevraagd om 133 woningen passief te renoveren. VDM heeft hierop ingespeeld door een productiebaan voor passiefhuiselementen te bouwen. Deze wordt donderdag 15 april geopend door Nico Rietdijk, directeur NVB Nederlandse Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers.
De nieuwe productiebaan is aangepast aan de maten en eisen van het passiefhuiselement. Uniek is dat de opbouw met I-liggers per element kan worden gewijzigd. Hierdoor is zowel in serie als per stuk te produceren. De kozijnen worden eerst, in het begin van de productiebaan, gemonteerd en daarna ingesloten in het element. Vervolgens komt de beplating aan de binnen- en buitenzijde erop, waarna de isolatie machinaal wordt ingebracht. Tot slot krijgen de kozijnen dreivoudige beglazing.
Voor specifieke projecten als deze in Roosendaal, waarover Het Houtblad schreef in nummer 2/2010, wordt ook de pvc-dakbedekking prefab aangebracht. Verwerking in een verwarmde ruimte met een constante temperatuur zorgt voor een optimaal eindresultaat.

Cellulose-isolatie met speciale inblaasmachine
VDM werkt met cellulose-isolatie. Dit zorgt zowel in de winter als in de zomer voor een comfortabel binnenklimaat. De nieuwe cellulose-inblaasmachine is de eerste van deze grootte in Noord-Europa. Het machinaal inblazen zorgt ervoor dat alle ruimtes optimaal met isolatie worden gevuld, leidend tot optimaal geïsoleerde woningen. Zo is een gasverbruik van 200 à 300 m3 per jaar realiseerbaar.

Passiefhuisbouw
Passiefhuisbouw is in landen als Duitsland, België en Oostenrijk langzamerhand meer regel dan uitzondering, in Nederland staat het aan de vooravond van een grote doorbraak. Passief bouwen is het bouwen van zongesitueerde woningen met hoge isolatiewaardes (tot Rc 10)  en optimale luchtdichting.

Binnen vijf dagen rond
Het VDM-renovatieconcept in Roosendaal is uniek. Binnen vijf dagen is alles afgerond: van het ontmantelen van de buitenmuur tot en met het aanbrengen van de prefab constructie van buitenwanden en daken. Slechts één dag is de woning open. Tijdens deze dag gaan de bestaande kozijnen eruit en wordt het oude dak gelicht.

Bron: www.houtblad.nl

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *