Nulwoning is inmiddels een plus woning Plaats een reactie

Een nulwoning, nul woning, energieneutrale woning, balanswoning, energiebalanswoning, nul-energiewoning of CO2-neutrale woning is een woning die met een normaal leefpatroon en een hoog comfort niveau over een heel jaar gezien evenveel energie opwekt als hij verbruikt. Een nulwoning hoeft niet autonoom te zijn: ‘s zomers kan bijvoorbeeld de hoeveelheid energie teruggeleverd worden aan het electriciteitsnet die ‘s winters daaruit verbruikt wordt.
Voor het maken van een nulwoning begint men met het energie gebruik te minimaliseren. Dit kan bereikt worden door vergaande isolatie, luchtdichtheid met balansventilatie en aardpijp (EWT), driedubbel glas, een zuidelijke oriëntatie van de woning en het gebruik van energiezuinige apparaten.(passiefhuis-concept} Vervolgens gaat men op een energie efficiënte manier de woning verwarmen en voorzien van warm water. Dit door het gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp, thermische collectoren en warmtebuffers.
De overige vraag naar energie wordt opgewekt met hernieuwbare energie (bijvoorbeeld zonnepanelen en/of een windmolen )
De uitgangspunten voor het realiseren van een nulwoning zijn gebaseerd op de trias energetica.

De drie stappen om een nulwoning te realiseren

Stap 1: Beperk de energievraag (goed geïsoleerd en luchtdicht bouwen, warmteterugwinning). Gebruik energiezuinige apparatuur

Stap 2: Gebruik een efficiënt systeem voor verwarming en warm water. Gebruik bijvoorbeeld thermische collectoren met een warmtebuffers, een warmtepomp met bodemwarmte en energiemanagers om de juiste warmte/energie bronnen te kunnen aanspreken. Maar vergeet passieve energiebronnen niet als zuidelijke oriëntatie van de woning, glasoppervlakten en aardpijp.

Stap 3: Wek de nog benodigde energie op met hernieuwbare energie b.v. PV panelen en of een windmolen.

Bron: www.nulwoning.nl

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *