Resultaat 1–48 van de 134 resultaten wordt getoond

Een kozijn is een onderdeel van een passief huis of pand dat voor een doorgang of lichtopening moet zorgen. Hierin kan een raam, een deur of een ander object geplaatst worden. Het doel van een goed kozijn en is het nog steeds goed isoleren van de ruimte nadat er bijvoorbeeld een raam in geplaatst is.

Aanschaf kozijn

Bij het aanschaffen van een kozijn hoeft niet altijd veel te komen kijken. Het is tegenwoordig namelijk mogelijk om een compleet kozijn, met raam en/of deur, in één keer aan te schaffen. Natuurlijk blijft het ook mogelijk om in elk detail te variëren. Het type raam, het soort sluitsysteem of de kleur van het kozijn zelf. Hierdoor is het geheel aan u hoe de deur of het raam in het passief huis moet komen te staan.

Passief kozijn

Wanneer is een kozijn nou een passief kozijn en dus een goed kozijn?

Dit heeft allemaal te maken met de mate waarin het kozijn isoleert en/of de mate waarin de warmte verloren gaat door het raam. Zoals eerder vermeld, is de bedoeling van een kozijn om bijvoorbeeld een raam te plaatsen, terwijl de ruimte waarin dit geplaatst is, nog steeds goed geïsoleerd blijft. Dit wordt gedaan door middel van verschillende technieken in het kozijn zelf en het type raam dat gebruikt wordt. In het kozijn zelf worden speciale materialen en kleine isolatieruimtes gebruikt voor het isoleren van de ruimte waarin deze geplaatst is. Een passief kozijn met een raam bevat namelijk drievoudig, soms wel vijfvoudig, glas. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte en lucht verloren gaat.

Hoe is dit te zien?

De gegevens die bekend zijn van verschillende producten kunnen met elkaar worden vergeleken om te verduidelijken in hoeverre het product bijvoorbeeld isoleert. Dit is te zien aan onder anderen twee waardes. De R-waarde en de U-waarde. De R-waarde geeft aan hoe goed iets isoleert en de U-waarde geeft aan hoe goed iets de warmte binnenhoudt.

R-waarde

De R-waarde is de waarde die aangeeft in wat voor mate een product zijn isolerende taak uitvoert. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het product isoleert.

R-waardes van de kozijnen van tegenwoordig zijn vaak hoger dan 0,833.

U-waarde

De U-waarde is er om aan te geven in wat voor mate het product juist de warmte binnenhoudt. In dit geval is het zo dat u opzoek bent naar een lager getal. Een lagere U-waarde, betekent dat het product beter de warmte binnenhoudt. De U-waarde van drievoudig glas is vaak al lager dan 1W/m2K.

Details passief kozijn

Een kozijn bestaat uit verschillende onderdelen: het kozijn zelf, een raam of deur en het hang en/of sluitwerk. Elk onderdeel van een kozijn is belangrijk voor het goed isoleren van een passief huis of gebouw. Het kan niet zo zijn dat er een enkelglas ruit wordt geplaatst in een zeer isolerend kozijn, aangezien dit geen gewenst resultaat zal hebben.

Kozijn

Hoe is een kozijn een deel van een kozijn is? Dit komt doordat het gehele plaatje ook een kozijn wordt genoemd. Dit terwijl het onderdeel zelf alleen de rand is van het kozijn. Deze zal ervoor zorgen dat de rand goed afgesloten is en het mogelijk maakt om een object in de wand te bevestigen.

Raam

Het raam is de tweede rand om het stuk glas (voor als er een ruit wordt geplaatst). Nu lijkt het alsof dit dubbelop is, maar dat is niet zo. Als er bijvoorbeeld een beweegbaar raam geplaatst wordt, zal het mogelijk zijn om dit raam te kantelen. Het kozijn blijft dan op zijn plek en het raam dient dan als bescherming voor het glaswerk.

Deur

De deur is een van de mogelijk onderdelen van een kozijn. Natuurlijk moet dit ook een passief deur of een passief huisdeur zijn om van een goede isolatie te kunnen profiteren. Zodra een deur dicht is, moet deze ook echt dicht zijn. Doordat een passief deur goed aansluit op het kozijn waarin het geplaatst is, zal het deze taak juist uitvoeren.

Hang- en sluitwerk

Indien er een beweegbaar object geplaatst wordt in het kozijn, moet het ook werkelijk kunnen bewegen en sluiten. Hiervoor is het juiste hang- en sluitwerk nodig. De details over met welke producten het hang- en sluitwerk allemaal werk, is terug te vinden op de productpagina zelf.

Overig

Tot slot zijn er onderdelen van een kozijn die niet nodig zijn maar zeker zorgen voor handige extra’s. Bijvoorbeeld een Passiefhuis Gootstuk. Deze zorgt ervoor dat het water rondom het dakraam beter afgevoerd kan worden. Dit is goed toepasbaar bij een rieten dakbedekking.