Alle 42 resultaten

De gevel is het deel van een huis of gebouw dat van buiten zichtbaar is, met uitzondering van het dak. Elke kant van de buitenkant van een huis of een gebouw heeft een andere naam. Bijvoorbeeld vanaf de straat is de voorgevel zichtbaar en het vanaf de zijkanten zijn de zijgevels zichtbaar.

Eerste indruk van het huis

De gevel is als het ware de eerste indruk van het huis en moet er dus goed uitzien. Naast het esthetisch deel van de gevel, moet de gevel ook aan bepaalde eisen voldoen die nodig zijn bij een passief huis. Een eis van een passief huis, waarvan de gevel deel uitmaakt, is een goede schilisolatie.

Onderdelen van een gevel bij een passief huis

Bij passief huizen bestaat de opbouw van gevels uit grote onderdelen. Deze onderdelen zijn gemaakt van diverse isolatiematerialen, bijvoorbeeld houtvezel of schuimplastic. Het zijn bouwstukken die, in vergelijking met het bouwen van een gewoon huis, gemakkelijk in elkaar te zetten zijn. De kwaliteit van deze bouw stukken is afhankelijk van de mate waarin het onderdeel isoleert. Om hierachter te komen, is het nodig om de R-waarde te weten van de isolatiematerialen of het gehele onderdeel. De R-waarde staat in lineair verband met isolatie kwaliteit. Een hoge R-waarde betekent dus een hoge isolatie kwaliteit. De R-waarde van een gevel voor een passiefhuis zit gemiddeld al boven de 2.

Een zwak punt van de gevel

De gevel van zowel een gewoon huis als een passief huis, dienen regelmatig onderhouden te worden. Na een verloop van tijd kunnen er algen en mossen ontstaan. Op sommige woningen staat dit mooi, bijvoorbeeld om een oudere uitstraling te behouden. Echter hebben algen en mossen negatieve invloed op de kwaliteit van de gevel, vanwege het uitscheiden van zuren. Moderne gevels zijn hier beter tegen bestand. Om te voorkomen dat er zuren op de gevel komen, zullen de gevels regelmatig schoongemaakt worden door iemand met voldoende kennis op dit vlak.